В новините
 
20.05.2008 11:36   Новината е видяна 4068 пъти
Фалити за 30 на сто от хлебарите

За да оцелеят, повечето от хлебопроизводителите в България са принудени да укриват доходите си. Масово напускат работниците в сектора, а основна причина за това е ниското заплащане.


Около 30 на сто от около 600-те фирми, членуващи във Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, са фалирали. Това съобщи нейният председател и общински съветник в Бургас Димитър Людиев.  За тежкия, предимно нощен и ръчен труд, у нас хлебарите получават по 400-500 лв. на месец. Заплатите на хлебарите в Сърбия и в Македония са съответно 1000 и 800 евро, а в Германия - до 3000 евро на месец. Затова майсторите-хлебари масово тръгнали на гурбет след приемането на България в ЕС.
За да оцелеят, повечето от хлебопроизводителите в България са принудени да укриват доходите си, коментира Людиев.  Според него над 50 на сто от фурните в страната са в сивия сектор, като за Бургас процентът е по-малък – около 25 – 30%. Тези фирми не внасят нито ДДС, нито пък други данъци и осигуровки. Ако пък се плаща нещо в държавната хазна, то е частично, смятат редовните хлебопроизводители. Няма как да се води  статистика колко точно са те, обясни общинският съветник.
“ Основните доставки на хляб от сивия сектор в Бургас са външни. Производствата са в Ямбол, Сливен, а продукцията им се реализира тук. Това е известно на всички, данъчните също знаят, но не предприемат нищо”, заяви Людиев. Нелегалните хлебари предават продукцията си на физически лица – дистрибутори, които я разпространяват в търговската мрежа.

Пълният текст

http://www.factor-bs.com/news-3216.html





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |