В новините
 
20.05.2008 12:17   Новината е видяна 3632 пъти
българските превозвачи да протестират ефективно срещу високите цени на горивата

Във връзка със създалото се напрежение в сферата на транспорта и намеренията на българските превозвачи да протестират ефективно срещу високите цени на горивата, Българската стопанска камара заявява следното:

1. Приветстваме стартирането на преговори между заинтересованите страни за преодоляването на натрупаното напрежение в сектора на автомобилните превози и считаме, че действията на превозвачите практически ускоряват вземането на правилните управленски решения.
2. Настояваме създадената междуведомствена работна група да предложи спешни ефективни мерки за преодоляване на проблема, като изясни какъв е „приносът” на всеки от трите участници в пазара на горива – регулиращи органи, вносители и преработватели, и дистрибутори, за небалансираните ценови равнища на горивата в страната.
3. Не приемаме постановките, лансирани в медиите, за ограничаване броя на превозвачите с административни мерки (временно ограничаване издаването на лицензи на нови автотранспортни фирми), като считаме, че това противоречи на принципите на пазарната икономика.
За нас е необяснимо защо беше необходимо да се стига до протестни действия и крайно нагнетяване на напрежение, при положение че отдавна за цялото общество е ясно, че има деформации в цените на горивата. Стои въпросът защо търговските цени на горивата в страната са еднакви, при положение че има разлики в цените на вносните горива и тези, произведени у нас. Този въпрос провокира друг – дали действително вносителите на горива се явяват реални конкуренти на производителите, или съществува негласно споразумение с цел поддържане на спекулативно високи норми на печалба в отрасъла.
Убедени сме, че цените на горивата трябва приоритетно да бъдат разглеждани като част от антиинфлационната политика на държавата, тъй като те стоят в основата на ценовата пирамида. В този смисъл, цените на горивата не са проблем само на превозвачите, а на цялата икономика и на всички потребители.
Високите цени на горивата се отразяват крайно неблагоприятно върху конкурентоспособността на транспортния отрасъл, а оттам – върху конкурентоспособността на други транспортоемки отрасли. Небалансираните цени на горивата водят дългосрочно до пазарни деформации в структурата на икономиката.
Причините цените на дизела в България да са по-високи от тези в много други европейски държави може да са следните:
1. Ниска ефективност на преработвателите на горива и/или висока норма на печалба на вносителите;
2. Картелно споразумение между дистрибуторите;
Необяснимо е достигането на толкова високи ценови равнища, при положение, че спрямо останалите страни на ЕС, в България са налице:
o По-малки разходи за аналогични инвестиции в производствени и дистрибуторски мощности;
o относително ниска цена на ел.енергията;
o Ниска цена на труда.
Не на последно място, трябва да отбележим, че освен високите цени на горивата, върху конкурентоспособността на транспортния отрасъл съществено влияние оказват още остарелият автопарк, както и лошата инфраструктура и некоректното регулиране на движението, които водят до увеличаване на разхода на гориво за тон/километър. С това отново се товари българският бизнес и българският потребител.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |