В новините
 
03.06.2008 04:22   Новината е видяна 4027 пъти
Западни Балкани и енергийна сигурност: външнополитически приоритети на ЕС за 2008 г.

Европейският парламент подчертава в своя доклад, че Договорът от Лисабон подобрява съществено външната политика на ЕС и неговата роля в международните отношения, като същевременно е необходим засилен парламентарен контрол в тази област. Други акценти в доклада са Западните Балкани, Балтийско и Черно море и енергийната сигурност.
 
Докладчикът по годишния доклад на Съвета до ЕП върху общата външна политика и политиката на сигурност (ОВППС) Jacek Saryusz-Wolski (ЕНП-ЕД, Полша) подчертава, че бъдещият пост "върховен представител/заместник-председател на Комисията ще черпи легитимност пряко от Европейския парламент". Той набляга също така на необходимостта от прозрачност и демократичност при създаването на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), която ще подпомага върховния представител и чийто персонал ще бъде набран сред служителите на Комисията, Съвета и националните дипломатически служби. В доклада се иска също въвеждането на механизъм за предаване от Съвета към ЕП на поверителна информация за назряващи събития или кризи в областта на международната сигурност.
 
Западните Балкани - основен приоритет за ЕС през 2008 г.
 
Парламентарната комисия по външни работи, чийто председател е именно Jacek Saryusz-Wolski, счита, че стабилността в Западните Балкани трябва да бъде основен приоритет за ЕС през 2008 г. и затова отдава изключително значение на удвояването на усилията за приближаване на Западните Балкани до ЕС.
 
Депутатите смятат, че е необходимо засилване на диалога със Сърбия и предприемане на конкретни стъпки (сред които и либерализация на визовия режим) за препотвърждаване на европейската перспектива за тази държава. ЕС трябва също така да предприеме адекватни мерки, за да се избегне изолирането на Сърбия.
 
В доклада се подчертава, че мисията на ЕС в Косово (EULEX) трябва да защищава интересите на националните малцинства, за да се запази многоетническият характер на територията. Същевременно се изразява загриженост относно безизходицата в преговорите за прехвърляне на отговорности от мисията на ООН (UNMIK) към EULEX.
 
Акцент върху Балтийско и Черно море
 
Според европейските депутати ЕС трябва да се концентрира върху развиването на икономическото сътрудничество, политическата стабилност и демокрацията в трите ключови области на регионално сътрудничество - Средиземноморието, Балтийско и Черно море.
 
ЕП подчертава специално, че регионите на Черно и Балтийско море са от стратегическо значение за Съюза и че е необходимо създаване на нови структури за регионално сътрудничество, както и укрепване на отношенията със съществуващите организации като Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество.
 
Енергийна сигурност
 
Докладът обръща сериозно внимание на външнополитическото измерение на енергийната сигурност и особено на увеличаващата се зависимост на ЕС от енергийни доставки от нестабилни или недемократични страни и региони. Затова се препоръчва широко диверсифициране на източниците и пътищата за транспортиране на енергия и повишаване на енергийната ефективност и солидарността на държавите-членки на ЕС по отношение на енергийната сигурност.
 
Депутатите от ЕП изразяват своето неодобрение относно несъгласуваното подписване на двустранни споразумения в областта на енергетиката от държави-членки, "които подронват интересите и поставят под въпрос стратегическите проекти" на ЕС. В този смисъл докладът подчертава стратегическото значение на газопровода Набуко за енергийната сигурност на ЕС и призовава Комисията и Съвета за възможно най-скорошно реализиране на този проект.
 
Отношения с Русия и Китай
 
Европейският парламент подчертава, че през 2008 г. трябва да бъдат преразгледани отношенията с Русия, както и че тези отношения трябва да се основават на балансирано партньорство. От своя страна, държавите-членки трябва да съобразяват отношенията си с Руската федерация с общите интереси на ЕС.
 
В доклада се препоръчва през 2008 г. да бъдат задълбочени политическите и икономически отношения с Китай, при условие че е "постигнат значителен напредък в областта на демокрацията и правата на човека и че Китай отчита дълбоката загриженост на ЕС относно неговото поведение в Тибет".




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |