В новините
 
18.06.2008 05:53   Новината е видяна 4983 пъти
Петима фаворити се борят за символ на България

Състезават се маслодайната роза, хълмът Царевец, кирилицата, Мадарският конник и Рилският манастир
 Петте символа, които се състезават, за да представят България пред света, са маслодайната роза и розовото масло, историческият хълм Царевец във Велико Търново, кирилицата, Мадарският конник и Рилският манастир.
Финалната дискусия за избор на нов универсален символ на страната ни се проведе като част от националната кампания "Българските символи". Всеки от тези символи имаше по трима обществени защитници. Българите ще могат да гласуват за всяка от емблемите до 29 юни на адрес http://www.infobulgaria.info/.

"Мадарския конник е най-старият паметник, изсечен още с възникването на българската държавност", заяви на дискусията вчера шефът на НИМ проф. Божидар Димитров. Той уточни, че това е тракийски конник, който ни съпровожда вече 1300 години, докато българската роза е от Персия, а Царевец и Рилският манастир са горели през годините и са били изграждани наново.

Защитници на хълма Царевец бяха проф. Николай Овчаров заедно с кмета на Велико Търново Румен Рашев и издателя Иван Гранитски. Според Гранитски царският хълм е духовното място, в което са се развили някои от най-важните книжовни школи. Царевец се свързва с името на патриарх Евтимий, с школата на Киприан и други средновековни творци. Проф. Овчаров подчерта, че в момента крепостта е най-посещаваният туристически обект. Годишно 330 хил. туристи се изкачват на историческия хълм.

В подкрепа на кирилицата застанаха министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев, зам.-министърьт на културата Явор Милушев и художникът Ставри Калинов. Министър Василев заяви, че е било много трудно да се убеди ЕК еврото да се изписва на кирилица, както се чува, а не "еуро". "Кирилицата е нашето национално ДНК", каза Милушев и допълни, че азбуката свързва всички българи по света.

Евгений Иванов, председател на Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика", Божена Панделиева, ученичка от НГДЕК, и Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, бяха защитници на маслодайната роза и розовото масло. Техните аргументи бяха, че много големи козметични фирми използват българското розово масло. Те показаха и антична монета, на която е изобразена българската роза.

Рилският манастир бе "защитаван" от вицепремиера по европейските фондове Меглена Плугчиева, Величкия епископ Сионий и Николина Чакардъкова. Според Плугчиева Рилският манастир е събирателен образ, който е запазил и съхранил българската национална идентичност. Плугчиева изтъкна, че светата обител е символ на сплотеността на българите, а в момента ние имаме крещяща нужда от това. Николина Чакардъкова посочи, че това е архитектурен ансамбъл, уникален за целия свят.

Досега над 100 хиляди души са гласували в интернет и по пощата.

w. Klasa





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |