В новините
 
26.06.2008 07:34   Новината е видяна 4855 пъти
26 Юни Световен ден за борба с наркоманиите

Световната здравна организация отбелязва 26 юни като Международен ден за борба с наркоманиите.
 Употребата на психоактивни вещества е проблем, който придобива все по-мащабни размери. Тревожен е фактът, че нараства броя на младите хора станали жертва на наркотиците. Рязко намалява възрастта за първия опит на наркотични вещества. Този факт, заедно с лесната достъпност и ниската цена на наркотиците в България буди особена тревога в нашата общественост.
 Наркотиците са субстанции, които влияят на обменните процеси на организма, върху настроенията, чувствата и възприятията, като към тях се развива зависимост. Всички наркотици правят човека различен и зависим!
 В групата на наркотиците влизат не само нелегалните наркотици, като хероин, кокаин, марихуана, екстази, ЛСД и др., но също така и легалните, като никотин, алкохол и различни психотропни вещества.
 При приемане на наркотик в организма настъпва промяна, свързана с развитие на зависимост към наркотичното вещество. Това води до физическа и психическа абстиненция. Тази година акцента на Кампанията е върху парти-дрогите - алкохол, марихуана, амфетамини и Екстази. Целта е да се повиши здравната култура на младежите и чувствителността им към обществения проблем, който създава употребата на наркотични вещества. Да посочим на децата алтернативни дейности заместващи парти – дрогите.
На въпросът: “Защо децата ни посягат към дрогата” - отговорът е сложен, защото мотивите за употреба са различни:
 от любопитство;
 за настроение;
 за приобщаване към определена среда;
 от скука;
 поради принуда;
 подтискане на собствените проблеми;
Симптомите на зависимост от употребата на ”леки” парти - дроги са:-
 психически симптоми;
• липса на мотивация за развитие;
• халюцинации;
• намаляване способността за концентрация;
• мания за преследване;
• страхове и фобии;
• оглупяване поради увреждане на мозъчните клетки;
• психози;
 физически симптоми;
• зачервяване на очите;
• разширени зеници;
• пресъхване на устата, повишен апетит;
• занижена лична хигиена;
• разстроен сън;
• мускулни спазми, световъртеж, нарушение в походката, рефлексите и мускулна слабост.
Парти-дрогата е първата крачка, която може да даде начало на използването на венозни наркотици водещи до фатално съществуване.
В България близо 60% от зависимите, които си инжектират наркотици и използват общи игли и спринцовки са заразени с вируса на СПИН, на Хепатит В и Хепатит С, сифилис и други опасни инфекции.
Кои са по-известните парти - дроги?
 Екстази - евтина дрога от групата на амфетамините, която лесно се купува в дискотеките за забавление. Хапче с привлекателна рисунка или надпис, което може и да убива. Засилва до неудържимост желанието за действие, за общуване. Поради липса на жажда може да доведе до топлинен удар и смърт. Кръвта опасно се съсирва, повишава се телесната температура, организмът се дехидратира, появяват се кръвоизливи, сърцебиене, прилошаване.
 Пико-амфетамин известен като синтетичен кокаин. На вид е кристал подобно на едрата сол. Като мощен стимулант кара консуматора да танцува цяла нощ. В комбинация с алкохол води до алкохолно отравяне.
 Канабис, марихуана, хашиш. Известен още като трева, ганджа, грас, индийски коноп, мери джейн, джанка, масур, жожоба, джинджифил. Активното вещество се съдържа във върховете на листата и цветовете. Понякога нелегалната трева може да бъде примесена с по-силна дрога. Често се пуши смесено с тютюн. Търсеният ефект е отпускане, психично и телесно благополучие. Дилърите ще ви кажат, че тревата е различна от другите наркотици, че можем да си пушим, но понякога се достига до там, че ставаш зависим. Появява се амотивационен синдром-променяш цялата си ценностна система. Ставаш безчувствен към човешките радости и болки. Нарушава се либидото. Марихуаната е известна като “врата” към твърдите наркотици, защото всяко начало обикновено започва безобидно и води до по сериозни  стъпки - изпробване и усещане на по-силни и по-опасни наркотици.
Родителите обичат своите деца, но трябва да знаят как да ги предпазят, да общуват повече с тях, да бъдат приятели, да се създава атмосфера на разговор, в която да се чувства детето удобно, да споделя. Да не се пренебрегват капризите на пубертета. Информираните деца са по-внимателни в действията си и разговарят по-свободно и открито на тази тема. Необходимо е децата да се насочват към дейности алтернативно заместващи зависимостта от дрога:
-реализиране на интересни и различни хобита;
-участие в театрални, артистични и групови изяви;
-танци;
-рисуване;
-доброволен труд;
-организиране на диалози, дебати;
-спортуване;
-разходки в природата и екотуризъм.

Да опазим децата заедно - общество, родители, учители!





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |