В новините
 
05.07.2008 05:16   Новината е видяна 4275 пъти
Либерализиране на пазара на природен газ в ЕС

Според приетия доклад от Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на ЕП относно либерализирането на газовия пазар в ЕС, държавите-членки могат да избират между пълното разделяне на собствеността или предложения нов модел на "независим преносен оператор", който се стреми да отговори на исканията на осем страни, сред които е и България.

 

Първоначалното предложение на Комисията даваше две възможности на държавите-членки: разделяне на собствеността или запазване на собствеността върху интегрирани предприятия за доставка и пренос, ако контролът над преносната система е предаден на независим орган. Осем държави-членки, сред които България (както и Германия и Франция) предложиха алтернативен вариант, при който преносната система остава част от доставчика, но при съответните правила и организация, които да осигурят на практика нейното независимо функциониране.

 

Въпреки че отхвърли тази "трета опция", Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на ЕП прие текст, базиран на скорошен компромисен вариант на Комисията, в който се предлага създаването на "независими преносни оператори" (НПО). Това предложение, подобно на "третата опция", би позволило на предприятията да запазят собствеността си върху газопровода, ако управлението му е поверено на преносен системен оператор, който разполага с ефективни права за вземане на решения.

 

Така според предложението в доклада на Romano Maria La Russa (СЕН, Италия) държавите-членки и предприятията могат да избират между пълно разделяне на собствеността или този нов модел - независимият преносен оператор.

 

Независим преносен оператор

 

Вариантът с независим преносен оператор оставя собствеността върху газопровода на компанията, която осъществява доставката, но предава контрола върху него на НПО, чиято операционна независимост се гарантира чрез специални правила за функционирането и управлението му.

 

Пет години след влизането в сила на директивата, Агенцията на енергийните регулатори трябва да докладва дали въведените изисквания са осигурили независимостта на операторите на преносна система.

 

Депутатите от Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на ЕП гласуваха в полза на предложението на Европейската комисия, според което преносните системи или операторите на преносни системи не могат да бъдат контролирани от трети държави, освен ако няма международен договор между ЕС и третата страна.

 

По-големи права на потребителите

 

Депутатите същевременно допълниха законодателната инициатива, приемайки поправки за защита правата на потребителите. Според тях потребителите трябва да имат:

 

• право да сменят доставчика си на газ без такси за това;

• право на компенсация, ако качеството на предложената услуга не покрива определени критерии (като например неточни или забавени сметки);

• достъп до информация за своите права чрез сметките и интернет страниците на газовите компании;

• достъп до информация за процедурите, които трябва да се следват в случаи на спорове;

• право да бъдат информирани поне на всеки три месеца за своето действително потребление и разходи за газ;

• достъп до интелигентни електромери в срок до 10 години от влизането в сила на настоящата директива.

 

Както при гласуването върху електрическия пазар, и тук депутатите повдигат въпроса за специфични мерки за защита на т.нар. "уязвими потребители". Държавите-членки трябва да вземат адекватни мерки, които да доведат до реално намаляване на броя на "лицата, които страдат от енергийна бедност" (битови потребители, които не могат да си позволят да отопляват дома си на приемливо равнище).

 

В същия дух депутатите призовават националните регулаторни органи да въведат ценообразуващи формули, при които цената расте при по-високи нива на потребление.

 

Депутатите приеха и някои други поправки относно националните регулаторни органи, които засилват тяхната роля. Така националните регулаторни органи ще имат мандат:

    * да гарантират енергийната ефективност и включването на възобновяемите енергийни източници (напр. биогаз) в преносните и в разпределителните мрежи;
    * да улесняват достъпа до мрежата на възобновяемите енергийни източници, както и на новите участници на пазара;
    * да одобряват годишните инвестиционни планове на операторите на преносни системи;
    * да определят и одобряват тарифи за достъп до мрежите;
    * да налагат глоби на оператора на преносна система - които могат да достигнат до 10% от неговия годишен оборот - за неспазване на съответните му задължения или за дискриминационно поведение.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |