В новините
 
09.07.2008 07:29   Новината е видяна 3546 пъти
Становище на БСК относно необходимостта от промени в Закона за обществените поръчки

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПЛУГЧИЕВА,
Във връзка с готвените от Вашия екип промени в ЗОП искаме да предложим на Вашето внимание една кардинална промяна във формата на организация и цялостната система по провеждане на процедурите, която според нас ще има положително влияние върху ефективността и прозрачността на цялата система на обществени поръчки за разпределяне, както на вътрешните бюджетни и обществени средства, така и на евросредствата.
Предлагаме провеждането на процедурите да се изнесе извън субектите, които са възложители по ЗОП, и се пренесе в централизирано звено към министър-председателя или заместник министър-председателя по еврофондовете.
Според нас възлагането, оценяването, контрола и мониторинга на изпълнението на всяка обществена поръчка е несвойствена, неприсъща дейност на централните и местни администрации. Те трябва да се занимават с разработване на политики, вземане на решения за необходимостта от възлагане на обществена поръчка или концесия, дефиниране на целите, които трябва да се постигнат, а самото отработване на поръчката, което е чисто експертна неполитическа дейност (вкл., обявяване, разработване на техническо задание, дефиниране на критерии за оценка, оценяване, контрол по изпълнение), да се поеме от това централизирано звено.

Според нас ползите и ефектите са няколко:
ще се концентрира достатъчно експертен ресурс и ще се гарантира квалифицирана услуга на едно място, с което ще се реши проблемът с липсата на квалификация и умения в „по-малките” възложители, за които не е изгодно или е невъзможно да подържат квалифицирани кадри в тази област. За 2007г. преобладаващо, поради тази причина, чрез заобикаляне на ЗОП са възложени поръчки за 30 млн.лв.;
ще се намали драстично броят на експертите, занимаващи се епизодично с процедури за обществени поръчки в различните структури на администрацията, и ще се осигури натоварване и ефективно използване на наличния експертен потенциал.
ще се пресекат преките контакти между възложители и изпълнители, което ще намали възможностите за корупция. Тези контакти ще се опосредстват от това звено, чийто експерти ще са независими от отделните възложители. Не е тайна, че всеки възложител обикновено работи с един тесен кръг изпълнители, ограничавайки по този начин конкуренцията, а оттам и ефективността на изразходване на средствата;
в резултат на окрупняване на еднотипни поръчки ще могат да бъдат постигнати по-ниски цени от изпълнителите;
наблюдението на контролните органи ще се концентрира само върху едно звено, вместо върху хиляди субекти, имащи качеството на възложители по ЗОП.
Подобна организация на провеждане на процедурите за обществени поръчки е практика в страни от ЕС, като Франция, Швеция и други. Предвид на сериозната промяна в организацията и провеждането на процедурите, водеща до разкъсване на паразитните връзки, предложението може да срещне сериозен отпор от различни ведомства и държавни институции, възлагащи обществени поръчки. Досегашният опит в сферата на обществените поръчки показва, че всякакви нормативни промени са лесно „преодолими” или просто не се спазват и обикновено нямат забележим ефект върху прозрачността и гарантирането на свободната конкуренция. За това говорят и данните от проверките на Инспекцията за държавен и финансов контрол, от които ясно личи, че след многогодишни опити за поправки в ЗОП, в т.ч. и след синхронизация  с европейското право, нарушенията за 2007 г. са във всяка втора поръчка. Именно неефективността на тези нормативни промени налагат според нас приемането на тази по-кардинална промяна в организацията на провеждане на процедурите по ЗОП.

С уважение:
Божидар Данев, Председател





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |