В новините
 
09.07.2008 08:50   Новината е видяна 3130 пъти
ЕП осъжда атентата срещу индийското посолство в Кабул

Докладът на ЕП относно стабилизирането на Афганистан, приет на 8 юли с голямо мнозинство, подчертава необходимостта международната общност да координира по-добре усилията си за осигуряване на ефикасна помощ за възстановяването на Афганистан, иска по-активна роля на ЕС в този процес и изтъква необходимостта да се прави ясно разграничение между военните и хуманитарните операции в страната.

По време на дебата днес докладчикът на ЕП André Brie (ЕОЛ/СЗЛ, Германия) обяви, че оттегля своето име от доклада, тъй като не е успял да убеди достатъчно свои колеги, че само военни усилия не са достатъчни за стабилизирането на Афганистан.

Депутатите включиха също така поправка в доклада, която осъжда вчерашния атентат срещу индийското посолство в Кабул, при който загинаха над 40 души.

Докладът относно стабилизацията на Афганистан и предизвикателствата пред ЕС и международната общност беше приет с 423 гласа "за", 74 "против" и 43 "въздържали се". В него се отбелязва, че "в Афганистан ЕС е известен предимно като хуманитарна организация".

В този контекст депутатите подчертават, че политическото влияние на ЕС трябва да бъде увеличено в страната. За тази цел е необходимо цялостно засилване на политическата воля и ангажираност, което не означава само изпращане на допълнителни войскови части, но също така и вземане на спешни мерки за гражданско възстановяване.

Военни и граждански операции
ЕП подкрепя усилията на войските на НАТО за "подобряване на сигурността в страната и борбата срещу местния и международния тероризъм" и специално подчертава, че тяхното присъствие е крайно необходимо за гарантирането на бъдещето на страната. Докладът изтъква, че проблемите със сигурността в Афганистан са много по-сложни от тези на обикновена война с тероризма и затова "изискват нещо повече от военно решение".

Докладът обръща особено внимание на ефекта, който военните операции оказват върху хуманитарната помощ и развитието на страната. В текста се посочва, че сигурността и правовата държава са взаимозависими в Афганистан, както и че съществуващото ясно разграничение между военните и хуманитарните действия трябва да се запази.

В този смисъл депутатите смятат, че операция „Трайна свобода” би могла да има обратен ефект, ако военният натиск върху бунтовниците не се допълни от политически процес, в който афганските власти да подадат ръка на онази част от населението, която е готова да признае Конституцията и да остави оръжието.

Полицейска мисия на ЕС в Афганистан

Докладът обръща също така сериозно внимание на полицейската мисия на ЕС в Афганистан (EUPOL), като се отправя критика към държавите-членки на ЕС, които не са предоставили необходимия за пълното й разгръщане персонал.

Депутатите придават голямо значение на една от мисиите на EUPOL, а именно помощта и обучението на кадри в Министерството на вътрешните работи на Афганистан, което е абсолютен приоритет в процеса на изграждане на правова държава.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |