В новините
 
05.08.2008 08:40   Новината е видяна 3599 пъти
Общината спира полетите над Бургас - готвела мерки срещу наднормения шум...

В Капиталовата програма на Община Бургас за 2008 г. е заложен обект "Обследване въздействието на шума от Летище Бургас върху кв. Сарафово". Самото обследване ще се извърши от акредитирани лаборатории до края на годината.
Предвижда се през 2009 г. да се проведе обществена поръчка за възлагане разработването на „Стратегическа карта за шум" на община Бургас. В момента служители на общинската администрация подготвят базовата информация, необходима за изпълнение на задачата.
В това начинание Община Бургас си партнира с омбудсмана Таньо Атанасов, който няколко пъти е поставял въпроса за разработване на стратегическа карта за шум и план за действие, провокиран от многобройните сигнали и жалби на граждани за наднормени нива шум, предимно от прелитащи самолети - от и към Летище Бургас.
Ползвайки се от правомощията си по Закона за защита от шума в околната среда, кметът Димитър Николов изпрати писмо до министъра на транспорта и ДП "Ръководство въздушно движение" от името на гражданите на Бургас. В него той призовава съответните компетентни институции да предприемат мерки за оптимизиране на трасетата за излитане и кацане на самолети, за ограничаване преминаването на летателни средства над Бургас, както и за преустановяване на планирани редовни нощни полети. Целта е да се предотврати шумовото замърсяване на жилищните комплекси в Бургас.
Отговор на писмото си кметът получи от зам.-министъра на транспорта Даниела Никифорова. В него се казва, че ограничаване на вече планираните за 2008 г. нощни полети на Летище Бургас, в интервала от 23.00 до 06.00 часа, ще доведе до сериозни затруднения в утвърдените разписания на авиокомпаниите, провеждащи полети в посочения времеви интервал. Даниела Никифорова потвърждава, че подобни мерки се въвеждат на редица летища, но за Бургас въпросът може да се разглежда не в разгара на сезона, а най-рано през лятото на 2009 г. Според зам.-министъра, при оценката на обстоятелствата за налагане на подобни ограничения на Летище Бургас, е важно да се проведат консултации с държавни, транспортни, туристически, обществени и граждански организации и сдружения.
От ноември 2007 г. е в процедура разработването на Генерален план на Летище Бургас. Според категоричното становище на Община Бургас Концесионерът трябва да предприеме всички необходими реорганизации по процедурите за излитане и кацане на самолети, за да ограничи преминаването им над жилищните комплекси. Становището е предоставено както на Концесионера, така и в Министерство на транспорта и Министерство на околната среда и водите.
В резултат от усилията на общинската администрация, беше постигнато определяне и съгласуване от страна на Министерство на Здравеопазването на хигиенно-защитна зона /ХЗЗ/ на Летище Бургас, каквато досега липсваше. Съгласуването на ХЗЗ ще позволи при бъдещи градоустройствени решения да се предотврати конфликт между развитието на територията и експлоатацията на Летището.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |