В новините
 
06.08.2008 06:05   Новината е видяна 4826 пъти
Почина Александър Солженицин
На 3 август, на 89 - годишна възраст в Москва почина видният писател и дисидент Александър Солженицин. Авторът на "Архипелаг ГУЛаг" бе един от най-големите врагове на Съветския съюз. След разпадането му, новият режим в Москва се отнасяше с него като с герой.
Солженицин е известен преди всичко с антисъветските си творби, които за днешния човек съвсем не са актуални, а следователно – и без значение. Преживяното от него в мрежата от лагери е описано живо в произведенията му, които му носят световно признание и Нобеловата награда за литература през 1970 г. В най-известните си произведения "Един ден от живота на Иван Денисович", "В първия кръг" и "Архипелаг ГУЛаг", Солженицин пише за живота в лагерите с ужасяващи подробности.
В следствие на това през 1974 г. е лишен от съветско гражданство и депортиран в Западна Германия. Това го превръща в икона на борбата срещу комунизма и подтисничеството в Съветския съюз. Освен в Германия, той живее и в Швейцария и САЩ, преди да се завърне в Русия през 1994 г.
През последните си години Солженицин живееше в Троица-Ликово. През 2007 г. някогашният дисидент и изгнаник бе удостоен за творчеството си с най-висшата руска правителствена награда - Държавната награда на Руската федерация.
Александър Солженицин е роден в Кисловодск на 11 декември 1918 г. През 1941 г. завършва Ростовския университет, където изучава математика и физика. Воюва в редиците на Червената армия в продължение на три години, като стига до чин капитан.
На 9 февруари 1945 г. е арестуван от военното контраразузнаване за критики по адрес на Сталин, изречени в писмо до негов приятел. Осъден е на осем години лишаване от свобода и прекарва в лагерите времето до 1953 г. Този период от живота си описва в романа "В първия кръг".
След смъртта на Сталин Александър Солженицин е реабилитиран. През 1956 г. се установява в Рязани, където преподава. Известност му носи разказът му "Един ден от живота на Иван Денисович", публикуван през 1962 г. Излизат още четири негови разказа. През 1969 г. е изключен от Съюза на писателите. В родината му отново започват да публикуват творбите му през 1989 г., а през 1990 г. му връщат съветското гражданство.
Александър Солженицин ще бъде погребан на 6 август, сряда, в гробището на Донския манастир в Москва, предаде Интерфакс.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |