В новините
 
18.08.2008 08:09   Новината е видяна 3719 пъти
FITCH RATINGS ПОТВЪРДИ КРЕДИТНИЯ РЕЙТИНГ НА БЪЛГАРИЯ

На 15.08.2008 г., Fitch Ratings потвърди кредитния рейтинг на Република България - ‘BBB" за дългосрочни кредити в чужда валута и "BBB+" за дългосрочни кредити в местна валута. Агенцията за кредитен рейтинг потвърди и негативната перспектива на рейтингите. Краткосрочният кредитен рейтинг "F3" също беше потвърден, както и тавана за страната "A- (A минус)".

Рейтингът на България се подкрепя от изключително силни публични финанси - отбелязват експертите на рейтинговата агенция.  През март 2008 г. правителството погаси предсрочно 300 млн. евро дълг към Световната банка. Членството в ЕС помага за фундаменталната политическа стабилност на България и нейните дългосрочни икономически перспективи. Суспендирането от страна на ЕС на част от неразходваните предприсъединителни средства през юли 2008 г. не представлява непосредствен фискален риск за България.

Паричният съвет, действащ в България, е добре подкрепен, като резервите през годината до юни 2008 г. нараснаха с 38%, допълнително подпомагайки системата. България продължава да привлича голям приток на недългови ПЧИ - общо 5,2 млрд. щ. дол. през 2007 г., което представлява около 13% от БВП.

От Fitch посочват, че въпреки строго дисциплинираната макроикономическа политика на правителството, в момента дефицитът по текущата сметка на страната е около 22% от БВП. Като заплаха за икономиката и съответно за кредитния рейтинг на България от Агенцията виждат още високия размер на брутен външен дълг на страната, както и сравнително високите нива на банково кредитиране и инфлация.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |