В новините
 
18.08.2008 13:10   Новината е видяна 3826 пъти
Тържествено честване на Деня на миньора
Днес, 18 август, се проведе тържествено честване на Деня на миньора. Организатори бяха Българската минно-геоложка камара Научно-техническият съюз по минно дело, геология и металургия, Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ и Синдикалната миньорска федерация „Подкрепа”.
Гости на тържеството бяха заместник-министрите на икономиката и енергетиката – Валентин Иванов, на труда и социалната политика – Лазар Лазаров, на регионалното развитие и благоустройството – Калин Рогачев, и на околната среда и водите – Чавдар Георгиев, председателя на БСК Божидар Данев, народният представител Борислав Великов и др. Приветствия по повод празника бяха изпратени от президента на Р България Георги Първанов, председателя на народното събрание Георги Пирински и министър-председателя Сергей Станишев.
Тържеството бе ръководено от председателя на БМГК инж. Лъчезар Цоцорков.
Зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров изведе като основно предизвикателство пред бранша проблемите по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Г-н Лазаров подчерта, че 10 процента от тежките трудови злополуки през миналата година са именно в мините.
Според председателя на БСК Божидар Данев администрацията е в дълг към минния отрасъл. Той подчерта, че повече от 600 молби за концесии чакат решение от страна на компетентните органи, а това създава предпоставки за сериозен сив сектор и корупция. Друг проблем, според г-н Данев, е осигуряването на качествен човешки ресурс за минния отрасъл.
Съгласно традицията и тази година БМГК връчи награди на заслужили дружества в бранша, както следва:
-  сектор „Въгледобив” – „Марица изток” ЕАД
-  сектор „Рудодобив” – „Елаците мед” АД
-  сектор „Нерудни минерални суровини” – „Каолин” АД
-  сектор „Добив на скални материали” – „Скални материали” АД – Русе
-  сектор „Добив на строителни материали” – МДЗ „Балша” ЕАД
-  сектор „Проектиране и научна дейност” – „Строй Тис” ЕООД.
За първи път тази година се връчват награди на журналисти, отразявали проблемите на минния отрасъл. Това са: Лиляна Гълъбова от сп. „Минно дело и геология”, Мария Андонова от в. „Капитал” и Мила Кисьова от в. „Пари”.
Също за първи път бяха наградени и двама студенти от Минно-геоложкия университет в София, постигнали отличен успех през изтеклата година.
За принос към създаването и укрепването на БМГК и за заслуги към отрасъла като цяло, както и по повод неговата 70-годишнина, бе отличен изпълнителният директор на БМГК Петър Петров.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |