В новините
 
19.08.2008 15:41   Новината е видяна 3794 пъти
Зърнопроизводители готвят бунтове след седмица

Зърнопроизводителите пак заплашват с протести. Този път те са поставили “ строга нота” на правителството с даден срок – 28 август, до която то трябва да им даде писмени отговори, както и да организира среща с техни представители.  Основният въпрос, чийто отговор се търси, е дали в проектобюджета е заложен максималният размер на одобрените от ЕС национални доплащания. Това сподели за “ Черноморски фар” Николай Киров – председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Бургас, а ултиматумът е даден след заседания на Управителния съвет на националната браншова асоциация, проведено в петък. “ Още през април подписахме такова споразумение за националните доплащания, но то беше с предишния министър Нихат Кабил и не знаем дали е залегнало в проектобюджета за 2009 г.”, уточни Николай Киров. През миналата година доплащането беше 5.13 лв. на декар, а за тази се очаква да е около 7 лева.
Второто искане на зърнопроизводителите е плащанията за необлагодетелстваните райони да бъдат получавани през декември, заедно с другите, а не както през тази година - през юни. В Бургаска област необлагодетелствани райони са Странджа, Сунгурларско и Руенско. За високопланинските терени субсидията е 17-18 лева за декар, а за лоши почвени условия – 9 лева, обясни Киров.
Добрата новина е, че първите 106 проекта за закупуване на земеделска техника с помощ от ЕС са били одобрени от Разплащателната агенция. За пръв път в комисията, която разглежда проектите, има представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите, а от Бургаска област участва Николай Киров. За областта са одобрени 4 проекта, съобщи той.

Одобрени са 106 проекта за закупуване на земеделска техника с пари от ЕС. Зърнопроизводителите искат максималния размер на националните доплащания

Фактор
http://factor-bs.com/news-4741.html





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |