В новините
 
19.08.2008 15:52   Новината е видяна 2730 пъти
Община Бургас ще отоплява сгради с геотермална енергия от изоставени мини

Община Бургас, съвместно с Геологически институт към БАН,  извършва изследвания на водата в минен комплекс „Черно море". По-конкретно, обследват се възможностите на три мини - „Бригадир", „Благоев" и „9 септември", които имат потенциал да се превърнат във възобновяем източник на геотермална енергия.

Община Бургас си партнира в този европейски интегриран проект с организации от Холандия, Словения, Полша и България. Проектът се нарича REMINING LOWEX и се финансира по програма CONCERTO II. Целта му е да докаже на практика енергийната ефективност от използването на водата от изоставени мини като източник на възобновяема енергия за отопление и охлаждане на сгради.

Проектът предвижда изследване на дебит, количество, температура на минната вода и как тя може да бъде използвана в съществуващите в близост до мините обекти. Той е отворен към присъединяване на нови партньори, които проявяват интерес към използване на геотермалната енергия.

Пилотният проект е в най-напреднала фаза в гр. Хеерлен /Холандия/, където е стигнал до етап строителство. През октомври тази година там ще бъде пуснат в експлоатация първият комплекс от сгради, в които минната вода се използва за отопление и охлаждане.

Община Бургас





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |