В новините
 
04.09.2008 07:42   Новината е видяна 4438 пъти
Древният Термополис започна да разкрива своите тайни

Резултатите от археологическите проучвания на Акве Калиде /Термополис/, локализиран при днешните Минерални бани край Бургас, надминаха първоначалните очаквания.

В началото на юли 2008 г. започнаха първите разкопки на древния град от 30 години насам. Община Бургас осигури финансиране за археологическото лято в размер на 120 000 лв.

В най-североизточната част на общинския парк край с. Ветрен беше открит тракийски некропол от 5 могили – при всичките има следи от иманярски набези. В едната от тях търсачите на съкровища са започнали да отварят проход, но са се отказали, вероятно заради трудния терен и липсата на техника. Обектът представлява масивна зидана куполна гробница от ІV в. преди Христа. Налага се спешното започване на проучване за установяване на типа, размерите и състоянието на гробницата, в която може да има интересни находки. Регионален бургаски музей и Община Бургас заедно ще сезират Министерство на културата за потенциала на обекта. От полицията ще бъде поискана охрана и при наличие на средства работата ще продължи през октомври.



По време на специална пресконференция на открито, ръководителят на разкопките и директор на Регионален бургаски музей Цоня Дражева посрещна журналистите и зам.-кмета на Община Бургас Йорданка Ананиева пред могилата с оригинална възстановка на тракийски обред. Студент по история /участник в разкопките/ облечен като тракийски воин приветства Йорданка Ананиева, а девойка в бяло й поднесе вино, което ритуално беше излято в изкопа.

„Ще помагаме и занапред с каквото можем. Интересните разкрития на Акве Калиде със сигурност ще повишат туристическия рейтинг на община Бургас през следващите години”, заяви зам.-кметът Ананиева.
Термополис е известен от античните и средновековни извори, както и от  случайни находки при изкопни работи в началото на ХХ в. Досега не са провеждани редовни археологически изследвания, поради трудностите, предизвикани от застрояването на района през различните епохи. Друга причина е липсата на заинтересованост от страна на общинските и държавни институции през последните години.
В археологическите разкопки през 2008 г. участваха 45 души: ученици от Бургас, с. Банево и Ветрен, студенти и наемни работници  под ръководството на н.с. д-р Цоня Дражева, Димчо Момчилов /Директор на Карнобатския музей/ и стажант-археолозите Драгомир Гърбов и Георги Колев от НБУ. Ценна помощ е оказал управителят на Централния санаториум в Минералните бани д-р Кирил Младенов, тъй като част от проучванията са извършени на територията на каптажа и старите бани.

Освен тракийския могилен комплекс са разкрити много добре запазените останки от античните бани, които са многократно преустройвани от средата на І в. и са оцелели в първоначалния си вид до 1206 г., когато ги опожаряват рицарите на император Хенрих /Анри/ Фландърски - вторият и най-успешен император на Латинската империя. Той е по-малък брат на Балдуин Фландърски, пленен от цар Калоян в битката при Адрианопол.

Баните представляват голям комплекс от 4 басейна и много други помещения, свързани с различни лечебни дейности, отдих, културни развлечения, стопански помещения. Дължината им в посока запад - изток е 86 м, а ширината 54 м. Запазени са останки с внушителна архитектура, масивни зидове, платформи, канали, по-малки басейни и седалки. По времето на византийския император Юстиниан I, баните са били оградени с крепостна стена и в селището, съществувало край тях, е разквартирован многоброен гарнизон. Разцветът на Термополис е през 11-13 век. В най-добрите си години селището се е простирало върху площ от 2 хектара.
Любопитна находка представлява амфора, открита в запазените структури на баните, в която е имало две монети и останките на котка, положена вътре жива. Според Цоня Дражева животното е принесено в жертва на Бастет - богиня на любовта, радостта, празниците, танците, музиката, плодородието, покровителка на бременните жени в египетската митология. Тя е била изобразявана с глава на котка. През гръко-римския период в Древен Египет е бил разпространен култ към Бастет, който е включвал жертвоприношение на мумифицирани котки.
Предположението, че Бастет е била почитана и тук, се базира на информация от историческите извори, че в Термополис е имало изселници от гр. Александрия.
На 200 м. от древните бани са открити основи на голяма средновековна сграда, вероятно „хан” от V-ХІІІ в. Тя също е пострадала от пожара през 1206 г. В близост до хана е започнало проучване на средновековна църква от ХІ-ХІV в. Изцяло са разкрити нейното предверие, част от наоса /вътрешната част на храма/ и 8 християнски погребения. Под основите на църквата има антична сграда от ІІІ в. пр. Христа – вероятно елинистически храм.

Разкрити са много археологически находки, свързани с древния град и минералните бани. Те ще бъдат реставрирани и показани на специална изложба. Това са монети, стъклени и керамични предмети, метални предмети, свързани  с бита, оръжия, надписи, мраморни декоративни детайли и др.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |