В новините
 
04.09.2008 07:25   Новината е видяна 2964 пъти
Колко силно рекламата и маркетингът могат да се отразят на равенството между мъжете и жените

Полови стереотипи в рекламата
Eva-Brit-Svensson е за разрушаване на половите стереотипи в рекламата
Жени, почистващи кухнята и мъже, шофиращи мощни коли - възможно ли е рекламите да дискриминират и да подкопават равенството между мъжете и жените? Парламентарната комисия по права на жените подкрепи доклада на шведската депутатка Eva-Britt Svensson, която предлага мерки за разрушаване на половите стереотипи в рекламите, чрез създаване на органи за наблюдение и на Кодекс за поведение в областта на рекламата. Прочетете нашето интервю с г-жа Svensson.

В доклада по собствена инициатива на Еva-Britt Svensson (ЕОЛ / СЗЛ, Швеция) се казва, че половите стереотипи в рекламата  "поставят рамки на жените, мъжете, момичетата и момчетата като ограничават хората в предопределени и изкуствени роли, които често са  унизителни и принизяващи за двата пола".
 
 
Колко силно рекламата и маркетингът могат да се отразят на равенството между мъжете и жените?
 
Eva-Britt Svensson: Половите стереотипи в рекламата са един от факторите, които имат голямо влияние върху усилията за равенство между мъжете и жените. Това влияние нараства поради факта, че много хора не са наясно как им влияят образите, които ни заобикалят.
 
Рекламата е навсякъде: у дома, по обществените места, във вестниците и списанията, по телевизията и така нататък. Когато мъжете и жените биват представени по стереотипен начин, последствията може да са, че става трудно да видиш ресурсите и способностите на жените и мъжете в области, различни от традиционните им роли.  По този начин момичетата и момчетата са повлияни в техния избор на образование и кариера.
 
Какво могат да направят ЕС и държавите-членки за подобряване на  ситуацията?
 
Те трябва да обърнат внимание на половите стереотипи.  Те могат също така да създадат орган, към който обществото може да се обърне с жалби относно половите стереотипи в маркетинга и рекламата. Може да се направят и някои изследвания от бъдещия Европейски институт за равенство на половете.
 
Важно е обществото да е наясно с този проблем. Днес, например, е немислимо да се рекламира нещо, което би увеличило замърсяването на околната среда. Рекламата на различни продукти трябва да показва отговорност към околната среда и да служи за предотвратяване на климатичните промени. Целта на доклада ми е да спомогне за това, използването на полови стереотипи в рекламата да стане невъзможно.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |