В новините
 
06.09.2008 07:58   Новината е видяна 4446 пъти
С 65% повече чужди инвестиции в Бургас

Международният симпозиум „ Икономика и бизнес” се провежда в Слънчев бряг. Научни работници от 11 държави взеха участие в семинара

С 65% са нараснали преките чужди инвестиции в община Бургас спрямо 2005 г. Това стана ясно на седмото издание на Международния симпозиум „ Икономика и бизнес”, който се провежда от 3 до 7 септември в курортен комплекс „Слънчев бряг”.
„ Икономическо развитие и растеж” е мотото на тазгодишната конференция, която беше открита официално от кмета на Бургас Димитър Николов.
Той изнесе данни, според които усилията на местната власт и бизнеса в Бургас са довели до намаляване на безработицата, като за общината процентът е 1,62 при 6,5 за страната. Броят на фирмите с чуждестранно участие е 448. Община Бургас дава 5,22 % от Брутния вътрешен продукт на страната, допълни кметът.
„ Членството на България в ЕС създаде добра среда за довършване на реформите, които започнаха у нас през 90-те години на миналия век, но също и статут, който носи допълнителни изисквания и отговорности към страната. Лично аз се чувствам притеснен от факта, че в края на 2008 г. България не отговаря в пълна степен на тези изисквания и отговорности. Най-ясен индикатор за това са критиките от Брюксел”, заяви в речта си пред делегатите на конференцията Димитър Николов.
В заключение той сподели надеждите си България да успее чрез собствените си усилия да набере голяма икономическа инерция и не тя да ухажва инвеститорите, а те да ухажват нея.
Организатори са Българска академия на науките, община Бургас, Съюз на учените в България – клон Бургас, Фондация „ Наука и образование”, университети от Република Хърватска, Чехия, Румъния, Турция, Гърция.
За първи път организаторите на престижния форум срещат при неговата подготовка подкрепата на местната власт в лицето на община Бургас, заяви модераторът на конференцията проф. Мариян Цингула /Република Хърватска/.
В рамките на форума ще бъдат представени 150 презентации. Освен от изброените държави, в симпозиума участват научни работници от Словения, Латвия, Естония, Унгария и Русия.

http://factor-bs.com/news-5227.html





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |