В новините
 
09.09.2008 08:04   Новината е видяна 5887 пъти
Съветници отказват пътуване до Александруполис

Атака”, СДС и СЕК няма да пътуват, колегите им от ГЕРБ отиват на собствени разноски до Гърция за участие в дискусия. По време на протестите опозицията в Бургас остро разкритикува правителството заради политиката около енергийните проекти. Основният довод бе, че то не е зачело мнението на местните хора.


В края на миналата седмица  групата на съветниците от „Атака” излезе с  декларация,  че няма да участва на конференция за петролопровода  в Алексадруполис, която е по покана на кмета на гръцкия град.
На 2 септември общината там покани кмета Димитър Николов и целия Общински съвет на Бургас за обща  среща  на 19 и 20 септември.
На нея   бургаските местни политици и техните колеги ще обсъждат последствията от изграждането на петролопровода върху околната среда, намаление на безработицата, финансов напредък, както и обсъждане  около бъдещите перспективи и проблеми около съоръжението.
“Наша последователна позиция е, че въпросът с изграждането на петролопровода не е предрешен. Засега няма никаква яснота нито за конкретното трасе на тръбопровода, нито за начините за разтоварване на танкерите, нито за мерките за безопасност и опазване на околната среда, няма финансово-икономически анализ за отражението на проекта върху туризма и цялата българска икономика. Не е направена и оценка за въздействието върху околната среда. Тоест проектът Бургас – Александруполис тепърва ще бъде предмет на дискусия между бургаските граждани и местните власти, от една страна, и правителството (включително и бъдещото) на Република България.
По тази причина  не смятаме за своевременно провеждането на  подобна междуобщинска конференция, заявиха от „Атака” и призоваха и колегите си да не  пътуват за гръцкия град, като по този начин ще спестят пари на местния бюджет.
“Нямаме нищо против Александруполис, неговия кмет и общината там. Но това са 50 души общински съветници, плюс 10 от общинската администрация. За тях два дни командировъчни  правят около 10 000 лева защо? -За безсмислени дискусии, те трябва да се водят от българските власти. С половин уста започнаха да приказват по време на референдума, той мина и те пак млъкнаха”, заяви Стоян Иванов от „Атака”.
Все още на твърди позиции антипетролопровода остават съветниците от СДС, СЕК, които няма да пътуват за Гърция.
“Разбрах, че има брожения сред колегите, според някои от тях това ще е PR акция  на кмета на гръцкия град. Заставаме зад тезата, която защитавахме и по време на референдума. Искаме да не се пристъпва към проектирането, а още повече към изграждането на петролопровода.  Ще подкрепим всякаква теза, която е против изграждането.
Официално отказваме  да пътуваме двамата с Вълчо Чолаков”, заяви областният лидер на СДС Владимир Павлов.
“Няма да пътуваме. Аз съм втори мандат общински съветник, още по време на първия мандат ходихме до Алексадруполис, срещахме се дори с министър Гагаузов - никакъв резултат. Сега това е поредната PR акция, чрез него руската страна се опитва да си прокара идеите  за изграждането на съоръжението.
Има достатъчно форми за битка. Веднъж го правихме това упражнение - по моя инициатива, бях излъган и затова сега отказвам да продължавам по този път”, категоричен бе председателят на СЕК Георги Манев.
Общинските съветници от ГЕРБ ще излъчат своя експертна група, която ще замине обаче за гръцкия град. Съветниците, сред които със сигурност ще бъде екологът Бойчо Георгиев,  ще пътуват на собствени разноски. Сред мотивите си да приемат поканата за участие от ГЕРБ изтъкват, че не трябва да се бяга от проблемите, а да се застава срещу тях и те да се решават. Фактът, че ще заминат за участие в дискусията не променяло отношението на ГЕРБ към петролопровода.
Днес от централата ще излязат с официално становище. 
Водачът на червените съветници в местния парламент Павел Маринов няма да пътува, защото датите съвпадали с друг важен за него международен форум в Сочи. Въпреки това за него конференцията е полезна. “Бих пътувал, защото считаме, че има полза. Ние заставаме зад транспортната инфраструктура за горива,  каквато и да е тя. Общината трябва да участва в процеса на проектирането и изграждането на петролопровода”, заяви Павел Маринов. Той е категоричен, че БСП не си е променила позицията за Бургас- Алексадруполис от февруари досега.
Според него трябва да се инициира подобна дискусия и тук. “Позицията на община Бургас през февруари не беше  добре обмислена и направи много лошо впечатление в международен план. Не подкрепям позицията на „Атака”,  защото тя е безотговорна, не е на хора, които  на практика участват  в управлението на града”, заяви още Маринов.
През февруари десните политически сили – „Атака”, ГЕРБ, СДС и  СЕК в Бургас се обединиха и  проведоха в Бургас първия референдум  за петролопровода. Самото допитване бе предшествано от разяснителна кампания сред гражданите, от лекции, митинги и концерти.Тогава местните десни лидери категорично определиха като успех резултатите от референдума за петролопровода Бургас – Александруполис.  Като едно от основните доказателства за това те посочиха, че избирателната активност от 27% е изравнена с тази на евровота, когато всички партийни централи са водили политическа агитация. Те сравниха и резултатите с местните избори през 2003 година и с президентските през 2006 година, когато активността е била по-ниска. Цифрите дадоха основание на десните в Бургас резултатът  да бъде използван като натрупан опит за провеждането на втори референдум – за петролопровода Бургас – Вльора. 
51  225 бургазлии  отидоха до урните в неделя. Пуснатите действителни бюлетини са 51 206, като от тях строежа на петролопровода са одобрили 1654 души, а срещу него са гласували 49 552, бяха  окончателните официални резултати на Общинската избирателна комисия.


--------------------------------------------------------------------------------
Караманлис: "Бургас-Александруполис" и "Южен поток" ще изведат Гърция на световната енергийна карта
Нефтопроводът "Бургас-Александруполис" и газопроводът "Южен поток", по които ще се доставя руски петрол и природен газ в Европа, както и други сходни проекти с Турция и Италия, ще изведат Гърция на енергийната карта на света, заяви гръцкият премиер Константинос Караманлис в реч на откриването на Солунския международен панаир.
По традиция Гърция използва откриването на този панаир, за да обяви своята правителствена политика в сферата на икономиката, посочва ИТАР-ТАСС.
Според премиера Гърция следва своя генерален план, насочен към използването на своите геополитически предимства. "Пред страната се откриват добри перспективи", подчерта Караманлис.
"Страната ни се превърна в полюс на стабилността в Югоизточна Европа, в съвременен енергиен, транзитен, търговски и банков център на един обширен район", подчерта той. Министерството на околната среда, благоустройството и държавните строежи в момента изпълнява инвестиционна програма с бюджет 18,5 милиарда евро, 40 на сто от които ще бъдат вложени в обекти в северната част на страната, заяви Константинос Караманлис.

http://factor-bs.com/news-5261.html





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |