В новините
 
16.09.2008 13:45   Новината е видяна 3849 пъти
Над 4 хиляди гледаха спектаклите “На брега”

Театрални салони замисля в четирите сезона Борислав Чакринов. Яна Титова, Койна Русева и Станка Калчева - трите сестри от едноименната пиеса на Чехов, играха на закриването в постановката на Крикор Азарян


Театралният маратон с марка “На брега”, който се проведе за десети път в Бургас, събра над 4-хилядна публика, съобщи вчера директорът на ДТ “Адриана Будевска” и селекционер на фестивалния афиш Борислав Чакринов.
За реализацията на юбилейното издание са били изразходвани близо 85 хиляди лева, като 40 хиляди от тях е дала общината, 12 хиляди – Министерството на културата, 10 хиляди - спонсорите “Слънчев бряг”, Дарс ауто”, “Трансвагон”. Приходите от билети наброяват 20 хиляди лева.
Десетият международен театрален фестивал “На брега” се проведе от 7 до 14 септември, организиран от едноименното сдружение и ДТ “Адриана Будевска”. Тази година акцентът бе поставен върху руската драматургия. Публиката гледа общо 12 спектакъла, като 3 от тях бяха на два театъра от Русия - “Казанцев” от Москва и “Балтийски дом” от Санкт Петербург.
“Ако трябва да направя някакъв извод за тия 10 г., ето го – научили сме се да бъдем гостоприемни. Всички колеги бяха щастливи да играят тук”, каза на пресконференцията Чакринов. Той изтъкна значението на фотографската изложба, посветена на Висоцки, високо оцени и присъствието на автора Валерий Плотников, който последен от руската група си тръгна.
“Струва ми се, че зрителите бяха по-малко спрямо други години, но това вероятно е заради сериозността на заглавията. Което ме кара да кажа, че ние не сме готови за по-разгърнат фестивал, въпреки че миналата година бях споменал нещо такова, липсва ни база, организация, даже зрителски потенциал. Страшно много усилия сме положили да дойдат трупи от хиляди километри и накрая в салона да има 30-40 души, не е нормално. Не знам защо бургаската публика не гледа чуждите спектакли. Липсата на медийна разгласа ли, струпване на културни събития ли, не знам”, питаше вчера Чакринов.
Въпреки това той ще продължи да развива концепцията си за Бургас като туристически и културен център. В тази посока е и идеята му за 4 театрални салона като умалена форма на фестивала. Първият ще е през пролетта, от 22 до 27 март, свързан с Международния ден на театъра и насочен към младежка аудитория. Летният ще трае най-дълго, около 2 месеца и ще търси публика сред туристите. След есенния “На брега” идва ред на зимния салон – около 6 декември, който ще покаже най-доброто от националната драматургия. Начинанието, което ще види бял свят догодина, ще бъде изцяло финансирано от общината.

 

Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |