В новините
 
17.09.2008 07:51   Новината е видяна 4220 пъти
България и Латвия ще координират тясно позициите си по ключови въпроси в рамките на Европейския съюз

Висока оценка на двустранното сътрудничество между България и Латвия в Европейския съюз и НАТО дадоха по време на срещата си в Министерския съвет премиерът Сергей Станишев и председателят на латвийския Сейм Гундарс Даудзе. Възможностите за задълбочаване както на сътрудничеството в рамките на ЕС, така и в търговско-икономическата област и в туризма бяха сред основните акценти по време на разговора на министър-председателя с латвийския гост.

 

Основната ни задача е да установим едно по-наситено двустранно сътрудничество, особено в рамките на Европейския съюз, подчерта премиерът Сергей Станишев по време на срещата. По думите му, двете страни трябва да задълбочат взаимодействието си по ключови за съюза въпроси, каквито са енергийната политика и Политиката на съседство. Това е начинът да бъдем чути по-добре както от Европейската комисия, така и другите страни-членки, подчерта министър-председателят. Той и неговият гост бяха единни и в мнението си за необходимостта от задълбочаване на консулските отношения между двете страни и чисто човешките контакти между приятелските им народи.

 

Премиерът Сергей Станишев открои необходимостта от сериозно взаимодействие по отношение на диверсификацията на енергийните ресурси и подчерта, че страната ни е много активна в тази посока. Необходимо е силно политическо представителство по отношение на въпросите на енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните ресурси, като всички мерки трябва да се основават на задълбочени анализи, посочи още премиерът. Той изтъкна и ключовата роля на ядрената енергетика за редуциране на вредните емисии и изпълнение на целите на ЕС по въвеждане на възобновяемите енергийни източници до 2020 г.  България и Латвия ще дискутират и занапред тези въпроси и ще координират позициите си, стана ясно още по време на срещата.

 

Председателят на латвийския парламент Гундарс Даудзе оцени като интересна, интензивна и много успешна първата си официална визита в България. По думите му, връзките между двете страни на политическо ниво са много добри и в бъдеще трябва да се задълбочи двустранното икономическо сътрудничество, което има голям потенциал. Пред своя домакин латвийският гост даде висока оценка на интерпарламентарното сътрудничество както между Латвия и България, така и с другите страни от Балканите. Не мисля, че използваме пълноценно потенциала за сътрудничество между Прибалтийския и Балканския регион и то трябва да се задълбочи, посочи той пред българския премиер.

 

Общо бе мнението, че е необходимо двете страни да си сътрудничат по-тясно по въпросите на енергийната политика и енергийната сигурност. България може да разчита на подкрепата на Латвия за позициите си относно използването на ядрената енергетика и мерките на ЕС по въвеждане на възобновяемите енергийни източници в страните от съюза, увери латвийският гост премиера Сергей Станишев.

 

Обмяна на опит между граничните служби на България и Латвия, както и възможностите за директни полети на латвийски авиокомпании до страната ни бяха сред конструктивните идеи, които обсъдиха по време на срещата премиерът Сергей Станишев и латвийската парламентарна делегация. От латвийска страната вече има и готовност тези възможности да бъдат проучени на експертно ниво.

 

По-рано през деня министър-председателят прие министъра на земеделието, развитието на селските райони и рибарството на Португалия Жайме де Жезуш Лопеш Силва, който е на посещение у нас по покана на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов. Португалската страна  има готовност да окаже съдействие на страната ни при усвояването на средствата по програма САПАРД, в т.ч. и на експертно ниво. Португалия може да сподели и конкретен опит със страната ни в процеса на усвояването на средствата от европейските фондове, стана ясно по време на срещата с министър-председателя Сергей Станишев.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |