В новините
 
17.09.2008 16:38   Новината е видяна 3590 пъти
Община Бургас зове: Яхайте колелетата!

Заглавието е автентично!
16 - 22 СЕПТЕМВРИ - ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА И ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН БЕЗ АВТОМОБИЛИ
Община Бургас зове: Яхайте колелетата!
Община Бургас се присъедини към инициативата „Европейска седмица на мобилността”. По този повод общинската администрация се обръща към жителите и гостите на Бургас с призив по-често да използват немоторизирания начин за придвижване. Сериозната обществена подкрепа на това начинание би довела до намаляване на автомобилния трафик и подобряване качеството на въздуха в града. От своя страна местната власт ще се постарае да създаде подходящи условия за безопасно придвижване на велосипедисти и пешеходци. Община Бургас разработи европроект с название „Зелени коридори”, за изграждането на пешеходни и велоалеи. Вече са монтирани специални стойки за велосипеди на три места: близо до сградата на Общината, до търговски център „Триа” и при „Чадъра” в Морската градина.

Европейската седмица на мобилността се провежда от 16 до 22 септември, който е обявен за Европейски ден без автомобили. 22 септември е подходяща дата бургазлии да демонстрират отношението си към инициативата или липсата на такова. Ясен знак за съпричастността си към екологичната кампания хората могат да дадат, като през този ден оставят личните си автомобили и се придвижват с велосипеди, пеша или с градския транспорт.

Европейската седмица на мобилността се организира от Европейската комисия, с цел насърчаване поведението и действията на хората и институциите, в посока подобряване качеството на живот на европейските граждани.

Мотото на кампанията за 2008 г. е: „Чист въздух за всички! Просто мечта или възможна реалност?”. Акцентът е поставен върху необходимостта от по-добро качество на атмосферния въздух, както за човешкото здраве, така и за околната среда. Ключово предизвикателство е разработването на политики и програми, целящи редуциране на автомобилния трафик и внедряване на алтернативни технологии, като „зелени” превозни средства и по-чисти горива.

Флаери, плакати и рекламни материали, посветени на борбата с глобалното затопляне и осигурени от Представителството на Европейската комисия у нас, се разпространяват в бургаските училища, чрез териториалните дирекции, кметствата на съставните селища и Туристическия информационен център в града.

Идеята за провеждане на Европейски ден без автомобили възниква във Франция през 1998 г., когато е организирано и неговото първо провеждане. На 22 септември централните зони в много градове на Европа се затварят за автомобилно движение. През този ден в много урбанизирани територии се отчита снижаване при съдържанието на вредни газове във въздуха, в някои случаи до 75 %.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |