В новините
 
17.09.2008 16:51   Новината е видяна 6315 пъти
Археолози показват безценни експонати в Несебър

Кметът Николай Димитров, главният секретар на общината Ели Кирилова и директорката на музея Петя Кияшкина първи разгледаха готовата експозиция


Екипът от археолози, който проучи два участъка на некропола на античния град Месембрия това лято,  даде отчет вчера за свършената работа и показа част от намерените безценни експонати.
 Те са открили над 400 гробни съоръжения от различни епохи. Част от ценните находки са керамични съдове и златни накити от средата на V в. пр. Христа , които  са принадлежали на жителите на дорийската колония Месембрия .
Сред уникалните открития са теракоти с бюстове на женски божества, които датират от средата на 5 век пр. Хр. В древния некропол са намерени и атически рисувани съдове в червенофигурен стил, един от тях е великолепен лекит с пластична фигурална украса с бойни сцени от началото на 4 в. пр. Хр., чиито аналози могат да се видят единствено в най-реномираните световни колекции.
В един от гробовете на некропола са намерени запазени чифт обеци с глави на менади, златна закопчалка от огърлица и златен пръстен.
 В археологическите проучвания участваха специалисти  от БАН и Музей “Старинен Несебър”, ръководени от ст.н.с. Анелия Божкова и Петя Кияшкина, д-р Анета Петрова и Тодор Марваков. В проучванията са се включили още студенти от СУ “Св. Климент Охридски” и Нов български университет.
Инициатор и инвеститор на археологическите проучвания е община Несебър, която финансира разкопките със 100 000 лева. Върху един от проучените терени ще се извиси новото модерно кметство.
След построяването на бъдещата  нова сграда на община Несебър уникалните находки ще бъдат експонирани в специална изложбена зала.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |