В новините
 
23.09.2008 13:18   Новината е видяна 4254 пъти
Бургас и Александруполис стартират съвместни проекти

Кметовете и общинските съветници на двата града настояват да бъдат информирани за проекта „Бургас - Александруполис”


Бургас и Александруполис ще си партнират при кандидатстването по европроекти, като първият от тях ще бъде по програмата „Регионално развитие”. Двата града стартират по- интензивен културен, туристически и бизнес обмен, и ще обединят усилията си за изграждането на по- добра транспортна връзка между Бургас и Александруполис. До края на годината в Бургас ще гостува бизнес делегация от Гърция, водена от кмета на Александруполис и представители на местния парламент там. Съществува повишен интерес от гръцкия и българския бизнес за реализация на търговски операции чрез пристанищата на двата града.

Това стана ясно от съвместното заседание в Александруполис, в което участваха кметовете на двата града- Димитър Николов и Георгос Александрис, зам. кметове, директори на дирекции, представители на общинските съвети и на неправителствени организация от България и Гърция. На срещата присъстваха гръцки депутати и политици, представители на префектурата на област Еврос, граждани. 


И в Бургас и в Александруполис не съществува почти никаква информация за параметрите и етапите на проекта Бургас - Александруполис, което създава сериозни опасения за екологични последици сред обществеността. От тук нататък нищо не трябва да се предприема от правителствата без знанието и становищата на местните власти в двата града. Около това категорично мнение се обединиха участниците в срещата. 

За разлика от българското законодателство в Гърция проектът може да стартира само ако получи одобрението на Общинския съвет в Александруполис.

Димитър Николов запозна гръцкия си колега и местните парламентаристи с резултатите от проведения в Бургас референдум. „Ние бяхме длъжни да чуем мнението на бургазлии за бъдещия петролопровод и допитването беше най- демократичния начин за това”, заяви бургаският кмет. Николов допълни, че в месеците от провеждането на допитването до  момента, в Бургас не е получавана допълнителна информация за проекта. Констатация за липса на информация бе изразена и от кмета и общинските съветници на Александруполис. „Колкото по- широк дебат съществува по тази тема, толкова ние като администрация ще бъдем по - спокойни”, заявиха българските представители.

„Нашето желание е отношенията ни с Александруполис да се развиват все по- интензивно. Освен общите ни опасения за бъдещия проект има и много сфери в културата, бизнеса и общия ни европейски път, по които ще започнем сътрудничество”,  решиха още кметовете на двата града.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |