В новините
 
05.10.2008 05:50   Новината е видяна 4001 пъти
Пазят топлофикациите от срив

Държавата няма да допусне да се сринат топлофикациите, заяви  проф. Константин Шушулов, председател на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Те обаче трябва да инвестират в производството на електричество, за да покриват увеличените цени на газа, добави той.

Според проф. Шушулов предвиденото поскъпване на природния газ от януари не е сигурно, защото «зависи от цените на алтернативните горива и на долара, които се развиват благоприятно».  Освен това, ДКЕВР е взела допълнителни мерки, съобразно възможностите в страната, изтъкна нейният председател по време на конференцията "Енергийната ефективност в България 2008 –2010 г.". Тя се проведе в рамките на Есенния панаир, който продължава до 4 октомври  с участието на 3202 фирми от 45 държави в Пловдив.

18% официално са топлофицираните жилища в България, но топлофикациите подават реално топлинна енергия към 12%, съобщи проф. Шушулов.  «Домакинствата в България консумират 29% от цялото енергийно потребление в страната, което е два пъти повече, сравнено с другите държави от ЕС»,  заяви в изложението си Добрин Орешков, зам.-изпълнителен директор на Агенцията за енергийна ефективност. Той представи първия  национален план за действие по енергийна ефективност, за периода 2008 – 2010 г.,  разработен въз основа на специална Директива на Европейския парламент и Съвета на ЕС.

“България е на едно от последните места сред държавите от Европейския съюз по ефективност на използване на енергийните ресурси”, подчерта в  изказването си  Красимир Найденов, завеждащ-отдел в Министерството на икономиката и енергетиката. Затова се провежда нова енергийна политика на държавата, която е в синхрон с политиката на ЕС и цели повишаване на ефективността при крайното потребление на енергия, добави Найденов. Мерките, които предприемат потребителите,  могат да компенсират по-високите цени на енергията, смята той.

С 28% е по-ниска цената на газа за България от «Газпром» в сравнение с тази за Западна Европа, каза проф. Шушулов, при представяне на състоянието на енергийната система на страната. Той увери присъстващите над 150 специалисти и представители на фирми и организации от областта на енергийния сектор в България, че системата е стабилна и ДКЕВР ще продължи да търси и намира баланса при противоположните интереси на производители, доставчици и клиенти. 

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |