В новините
 
08.10.2008 08:14   Новината е видяна 16980 пъти
Нов реалити експеримент стартира по БНТ

На 8-ми октомври, сряда, след централните новини по БНТ стартира документалната риалити поредица „Животът на другите”, продуцирана от Old School Productions.
 „Животът на другите” е първото българско авторско риалити, вдъхновено от няколко успешни световни примерa. Изборът на жанра доку-риалити не е случаен.
„Зрителите откликнаха положително на експерименти като „Айтос Айдъл” и „Азис се готви за шоу”, които бяха изработени в стилистиката на документалното риалити. Това ни накара да повярваме, че подобен тип риалити формат би предизвикал интерес в България”, уточнява Христо Хаждитанев – концептуалист на предаването. За отправна точка служат форматите с размяна на ролите като „Размяна на съпруги” и „Заеми ми живота си”, както и предаванията, проследяващи истинския живот на хората. 
„Животът на другите” е документална риалити поредица, проследяваща историите на звезди, приели предизвикателството да прекарат известно време под един покрив с обикновени хора и да споделят техния начин на живот. Документалното риалити разказва истории, като се стреми да съчетава развлекателния елемент с определено социално послание. Именно ентъртеймънт елементът го отличава от другите документални поредици. Тук разказът се води през фигурите на звездите участници. Една известна личност гостува на един обикновен човек или семейство, а задачата, която има, е да стане част от живота на хората и да го коментира. Хората от друга страна също общуват със звездата и имат възможност да я видят в истинската й светлина. Често в историите е търсен конфликт, който да движи разказа, конфликт между контрастните начини на живот, между противоположните житейски навици или между позициите за живота. В други истории на преден план стои искреното желание за опознаване на живота на другите. На места преобладават дори самолюбието и капризите на известните хора.
Много от поканените звезди не приемат предизвикателството да участват, не само защото се налага да отделят от времето си, но и защото се притесняват за публичния си образ. Други виждат в „Животът на другите” единствено негативи за себе си. А за някои е прекалено сложно да живеят в конкретни обстоятелства, молейки да участват в по-лесни и ненатоварващи истории. Сред съгласилите са лицата на БНТ - Мартина Вачкова, Ути Бъчваров и Юлияна Дончева, спортистите Любо Ганев и Тити Папазов, режисьорът Андрей Слабаков и актрисата Мария Силвестър. Както и „Мис България 2007” Юлия Юревич, която ще се сблъска с живота на село в първия епизод на „Животът на другите”, на 8-ми октомври след централната емисия новини.  Първият сезон на документалното шоу включва 12 епизода, като всяка серия е с продължителност от 60 минути.

Никола Тупарев, собственик на Old School Productions, за „Животът на другите”:
„Това е съвременна форма на документално кино. Жанрът реалити не е само за младите хора и за тоталния екшън. В България в направлението, в което тръгна реалити, се смята, че това е нещо, което е много хард и е насочено към младите хора. Нищо подобно - в този жанр има за всекиго по нещо.”

Христо Хаджитанев, идея и концепция
„Документалното реалити е интелигентно реалити и отразява живота такъв, какъвто е. А животът често пъти носи много повече информация от това, което може да се извади, ако се затворят няколко човека в нереална среда и се снимат с камери. Тук ние снимаме наживо, преследваме нашите участници и виждаме това, което се случва с тях.”

 

Юлия Юревич на село

„Мис България 2007” Юлия Юревич е главната героиня в първия епизод на доку-риалити поредицата „Животът на другите”. Кралицата на красотата ще издържи едва 3 дни на живота на село, напускайки къщата на своите стопани, без дори да се сбогува с тях. На 70 километра от София в една забравена от Бога махала, Цецка и Мильо, партньори на съпружески начала и единствени постоянни жители на Владовци, приемат в стопанството си Юлия Юревич. Облечената с маркови дрехи градска девойка е настанена в селска къща без баня и тоалетна, а от прозореца в стаята й липсват стъкла. За да стане част от живота на Цецка и Мильо, красавицата трябва да се грижи за животните, което включва ринене на свинска тор, доене на коза, бъркане на помия и редица други активности, за които 18-годишната Мис дори не е подозирала. Разстроена от липсата на удобства и от изолираността на мястото, още през първата нощ героинята на „Животът на другите” опитва да се откаже от участие, но в крайна сметка остава да се труди в стопанството. Докато нервите й наистина не издържат, когато вижда на живо как се коли кокошка. Цецка и Мильо не са особено очаровани от поведението и капризите на известната красавица.
 Дълбокият конфликт между градския и селския живот е тема на първия епизод на българското риалити „Животът на другите”, който зрителите на БНТ ще видят в сряда, 8 октомври, след централните новини. 
В следващия епизод Марта Вачкова с много чувство за самоирония ще гостува на едно семейство, почитатели на фитнеса и здравословния начин на живот.

 


Александра Петрова, психолог - www.e-therapy.bg , за „Животът на другите”:

„В документалното реалити се вижда не просто как една звезда отива на различно и непривично за нея място. Ставаме свидетели на това  как лъсват контрастите между „върха на стълбицата” и основата й. Виждаме сблъсъка между възприятията, нагласите и стереотипите в живота на т.нар. звезди и хората, които споделят с тях живота си.
Идентификацията на зрителя с героите тече още от самия старт на сюжетната линия. Популярната личност тръгва към неизвестно място и ситуации със своите предварителни представи от досегашния й опит. Чрез тази роля тя е свикнала да се справя на познат терен, но в непривична ситуация е належаща промяна. На практика се вижда фактът, че страната ни е страна на контрасти. Следва потапянето в коренно различна атмосфера. Тук се случва реалният сблъсък между очакванията и реалността. Излизат наяве неподготвеността, различията, усещанията за несигурност...Всяка случка може да води звездата към все по-пълно влизане в състояние на криза, в която цензурата пада, решенията са емоционални и напрежението ескалира. Тогава идва необходимостта от вземането на решение: “Мога ли да разбера другия начин на живот, мога ли да приема различността?”  В немалко случаи отговорът може да е отрицателен: “Да, доказах си, че този начин на живот не е за мен!” или пък “Промених си мнението, мога да разбера този човек!” В тази ситуация излизат на повръхността истинските ценности. Виждаме колко от предрасъдъците ни не са предрасъдъци, до колко сме гъвкави или непроменливи. И всичко това се случва на терен, всеки може да намери голяма част от себе си и в двете участващи страни. Още повече, че българските звезди не са се отделили все още изцяло от корените си. Те са ни близки и познати. А и всеки в България на практика за броени дни може да стане звезда.
Това, което виждаме в новото риалити по БНТ е процесът, по който всеки от нас се учи, адаптира се, отхвърля или приема различното, променя нагласите си или ги затвърждава и така изгражда житейската си история.
“Животът на другите” е уникално документално риалити, поради факта, че е изцяло адаптирано към психологията на българина, към социалния формат на обществото и към икономическата логика на оцеляване.”





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |