В новините
 
09.10.2008 06:50   Новината е видяна 4206 пъти
Ден на кариерата за хора с увреждания се проведе за четвърти път в България

На 8 октомври, в столичния хотел „Радисън” за четвърта поредна година се проведе  „Ден на кариерата за хора с увреждания 2008”.
Инициативата е част от проект „Ден на кариерата за хора с увреждания 2008”, съфинансиран по програма на Агенцията за хората с увреждания към Министерство на труда и социалната политика. Проектът се изпълнява от „Българско сдружение за личностна алтернатива”. Инициативата се осъществява в сътрудничество с Агенцията по заетостта, Столична община, Българска стопанска камара и с медийното партньорство на телевизия «бТВ».

Приветствие към участниците отправи Емилия Масларова – Министър на труда и социалната политика. Официални гости на форума бяха Минчо Коралски – Изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания, Деница Димитрова – Народен представител, Албена Атанасова – Зам.-кмет на Столична община, Снежана Славчева – директор „Качество на труда” в Българска стопанска камара и член на Националния съвет за равни възможности, официални представители на Агенцията по заетостта и Комисията за защита от дискриминация. Домакини на събитието бяха Иван и Андрей – водещи на предаването “Сблъсък” и членове на БСЛА.

В изказването си пред участниците във форума г-жа Снежана Славчева заяви, че българските работодатели ясно осъзнават нуждата от активно включване на хората с увреждания на пазара на труда, особено във връзка с все по-осезаемо усещащата се липса на квалифицирана работна ръка. "С развитието на негативните демографски процеси тази липса ще продължи да се увеличава, а това от своя страна ще принуди по естествен път работодателите да попълват свободните работни места с хора в неравностойно положение на пазара на труда", каза г-жа Славчева.

Българско сдружение за личностна алтернатива е неправителствена организация в обществена полза, регистрирана през 2004г. Сдружението възникна като част от проекта „Интеграция на хората с увреждания в обществения живот чрез осигуряване на работа”, финансиран по програма „Малки схеми” на Световната банка.

Проектът бе иницииран от група млади хора, сред които водещите на предаването “Сблъсък” Иван Христов и Андрей Арнаудов, обединени от идеята да спомогнат за интеграцията на хората в неравностойно социално положение и да утвърдят общовалидните човешки ценности. Сдружението е организатор на ежегодно провеждащия се “Ден на кариерата за хора с увреждания”.

По данни на Агенцията по заетостта, наблюдаваната от девет години насам възходяща тенденция в числеността на безработните с трайно намалена работоспособност продължава. Също така, трябва да се отбележи фактът, че съществуващите статистики се отнасят само за лицата, регистрирани в Бюрата по труда. Сред групата на хората с увреждания съществува и т. нар. „скрита безработица” – безработни лица, които не са регистрирани в Дирекциите „Бюро по труда”.

Продължаващото увеличение на регистрираните безработни хора с увреждания се наблюдава, въпреки непрекъснатата дейност на бюрата по труда за преференциалните възможности за осигуряване на заетост на лицата с трайно намалена работоспособност, осигурени от Министерството на труда и социалната политика.

Съществуващата ситуация по отношение на трудовата заетост на хората с увреждания се усложнява допълнително от факта, че работодателите, които въпреки множеството мерки, предвидени в различни нормативни актове /Закона за интеграция на хората с увреждания, Кодекса на труда, Закона за насърчаване на заетостта, Националната програма за заетост и професионално обучение на хора с трайни увреждания и др./, не са наясно с механизмите и методиката за наемане на безработни от тази група, преференциите и стимулите, спецификата при работа с тях, както и много други аспекти, съпътстващи общуването с хора с увреждания.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |