В новините
 
09.10.2008 08:10   Новината е видяна 3413 пъти
Евродепутатите обсъждат финансовата криза и предстоящия Европейски съвет
ЕС трябва да действа единно за справяне с финансовата криза, а държавите-членки трябва да се въздържат от едностранни мерки, които могат да причинят проблеми за техните съседи. Това е мнението на голяма част от депутатите, които участваха в дебата върху предстоящия Европейския съвет (15-16 октомври) и задълбочаващата се световна финансова криза. Повечето политически групи приветстваха плана на Комисията за група на високо ниво, която да предложи мерки за надзор на финансовия пазар.
 
Френският министър по европейските въпроси Жан-Пиер Жуйе изтъкна, че по отношение на финансовата криза "европейската координация е практическа реалност", в която банки, регулатори и Комисия работят заедно. Той призова Комисията да прояви "гъвкавост" по отношение на държавните помощи и правилата за конкуренция в ЕС. Относно енергийния пакет и пакета върху климатичните промени, г-н Жуйе изрази надежда, че ще бъдат запазени амбициозните цели, поставени в предложението на Комисията, както и че по тях ще бъде постигнат компромис още на първо четене.
 
Европа се нуждае от правила, за да се справи с кризата на финансовите пазари по свой начин, но това ще бъде труден тест за нейната способност за ефективна координация и бързо действие, подчерта председателят на ЕК Жозе Мануел Барозо.
 
Финансовата криза е много сериозен проблем за икономиката, работните места и за милионите хора, които са работили здраво за своите спестявания, само за да видят, че плодът на техните усилия е силно уязвим. Европа трябва да управлява последствията от кризата, като насочи усилията си към намаляване на ефекта и върху икономиката и предприятията, особено при малките и средни компании, които се нуждаят от мерки за подкрепа.
 
В заключение той изрази надежда Лисабонският договор да бъде приет през декември, тъй като именно той дава възможност на ЕС да взема трудни решения, независимо дали става въпрос за финансовата криза или за неговите собствени институции.
 
Според неговите думи, от години слушаме как пазарът е решение на всички проблеми, но сега неолибералният подход се е сринал. Г-н Schulz подчерта нуждата да се мисли усилено върху необходимите правила за новата регулаторна архитектура. Накрая той предложи някои форми на спекулация да бъдат забранени от закона.
 
Греъм Уотсън заяви, че "на Европейския съвет следващата седмица трябва да придвижим напред дискусиите за Лисабонския договор. Нуждаем се от колективен отговор на финансовата криза. Не можем да поддържаме ситуация, в която държавите-членки се изненадват една друга с едностранни решения с многостранни последици."
 
Според него в момента някои хора смятат, че могат да танцуват на гроба на капитализма, но решенията не се намират в затворените пазари и плановите икономики. Г-н Уотсън подчерта, че в момента не сме свидетели на краха на пазарната икономика, а по-скоро на ексцесиите на неефективно регулирани пазари.
 
В заключение той подкрепи вдигането на тавана на гарантираните депозити до 50 000 евро минимум в ЕС, което ще обезпечи спестяванията на домакинствата и ще обезкуражи изнасянето на капитали.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |