В новините
 
10.10.2008 06:52   Новината е видяна 4277 пъти
Нишата за допълнително предлаганите в България развлекателни услуги все още е свободна

Създаването на държавно-обществена консултативна комисия, която да подобри координацията между отделните ведомства по проблемите на туризма, е крачка напред в диалога между публичния и частния сектор, коментира зам.-председателят на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите Димитър Караненов. Целите на комисията ще подпомогнат работата на хотелиерите и туроператорите в България. “Продължавам да застъпвам идеята за изграждане на единна стратегия за развитието на туризма”, подчерта Караненов, “тъй като към момента основните проблемите в бранша все още не са регулирани с подходяща нормативна база”. Ярък пример за това е безогледното строителство, опустошаващо почивката на не един и двама туристи. Лошата инфраструктура e също един от проблемите на туризма, но той е решим на местно ниво, стига обаче да се подобрят партньорските взаимоотношения и координацията между държавните ведомства, МРРБ, Министерство на икономиката и местната власт.

От съществено значение е и преструктуриране на предлаганите до момента общи туристическите услуги, които да се разделят по хоби и интереси. В най-големия български курорт - Слънчев бряг например нишата за допълнително предлаганите развлекателни услуги все още е относително свободна. Това дава възможност да се експериментира в различни посоки, като се застъпят широк спектър от забавления, включително и опознавателни турове до обекти с културно-историческо значение. В тази сфера също е необходимо да настъпи раздвижване, като от обикновени и статични музейните експозиции трябва да се превърнат в модерни и технически обновени мултимедийни продукти. Ярък пример е “Wasa Museum” в Стокхолм, Швеция, където посетителят е и непосредствен участник в музейната експозиция. Определено е нужна добра организация и набор от различен тип развлечения в българските курорти, убеден е Димитър Караненов, за да бъдат сетивата на туриста провокирани, и той отново да се върне в страната ни.

Освен културно-историческите мероприятия, сред които туристически маршрути до Старите български столици, Рилски манастир, Габрово, Велико Търново, е необходимо особено внимание да се отдели на допълнителните спортно-анимационни дейности. Атракционите, показващи например българската кухня, традиционния бит и фолклор също не са за пренебрегване, счита Димитър Караненов, защото точно те определят нацията ни пред туристите и показват любопитните страни от отминалите години.

Високото качеството на предлаганите услуги, в съчетание с добре обучен персонал са най-важните условия за да се отговори на очакванията на отпочиващите в България чуждестранни туристи, заключава Димитър Караненов. Според него обаче основен фактор за развитие на туризма в българските курорти е експлоатиране на легловата база по формулата “фамилен туризъм”. Клубните туристи са наясно предварително какви екстри и услуги могат да очакват, като “рязка ножица” между представите им и реалната ситуация в България не се получава, понеже пакетът услуги в клубен хотел в Слънчев бряг например, е абсолютно идентичен на услугите в подобни хотели навсякъде в света. При положение, че децата на фамилно почиващите бъдат ангажирани с различни увеселителни мероприятия и атракциони, завръщането на родителите им и през следващия сезон в българските курорти, ще бъде гарантирано. Този модел години наред е продавал почивки в Слънчев бряг, като най-голямо е търсенето им сред немските туристи.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |