В новините
 
15.10.2008 16:32   Новината е видяна 3677 пъти
Представители на МФ участваха в Дни на отворените врати 2008

В периода 07-09.2008 г. представители на дирекция „Управление на средствата то ЕС” в Министерството на финансите взеха участие в най-големия форум в Европа, посветен на Регионалната политика – Дни на отворените врати 2008, който се проведе в Брюксел в рамките на Европейската седмица на градовете и регионите.
За пръв път по време на подобен форум България, съвместно с Европейската комисия, организира семинар, на който беше представена системата за финансово прогнозиране и наблюдение на оперативните програми, съфинансирани от Структурните инструменти на ЕС - LOTHAR.
Като говорител в семинара участва представител на дирекция „Управление на средствата от ЕС”, който запозна участниците с българския опит в прилагането на системата в България. Той информира, че първите прогнози за финансовото изпълнение на оперативните програми са били утвърдени през м. юни 2008 г., като в момента се извършва първия тримесечен преглед на тяхното изпълнение. Представителите на ЕК посочиха, че системата, въведена в България, се базира на съществуващи добри практики, които се прилагат за осъществяване на ефективно финансово наблюдение и контрол на усвояването на средствата от структурните инструменти. Представянето на системата LOTHAR предизвика интерес сред аудиторията, като съгласно изразените мнения системата ще допринесе за успешното усвояване на средствата от структурните инструменти от ЕС и би могла да бъде средство не само за финансово, но и за общо наблюдение на изпълнението на оперативните програми.

Съвместна среща на Комисията за регионално развитие на Европейския парламент и Комисията за териториално сближаване на Комитите на регионите, посветена на бъдещето на Кохезионната политика, също беше проведена в рамките на форума. По време на срещата представител на дирекция УСЕС представи българската позиция относно бъдещето на Кохезионната политика. Той изрази подкрепа за намирането на баланс между запазването на принципа на солидарност и подкрепа за икономическото и социалното сближаване на регионите в Европа, обвързването й със стратегическите приоритети за развитието на ЕС, изразени в Лисабонската стратегия, и отразяване на новите предизвикателства, пред които е изправена Европа.

По време на форума, участие в който взеха повече от 2700 представители на централните, регионалните и местните власти, неправителствените организации и бизнеса, бяха организирани редица семинари и работни срещи, на които бяха дискутирани въпроси, свързани с бъдещето на Кохезионната политика, устойчивото градско развитие, финансовото управление на фондовете на местно равнище, стимулиране на развитието на малките и средните предприятия, финансиране на изследователските дейности и иновациите, оценка на ефектите от изпълнението на оперативните програми, създаването на Европейски обединения за териториално сътрудничество и др.

Източник: Министерство на финансите





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |