В новините
 
16.10.2008 16:10   Новината е видяна 4621 пъти
Най-скъпата българска марка на филателна изложба в панаира

Най-скъпата българска марка – „Обърнатата конница”, която се оценява на 10 000 лева, ще бъде показана на Националната филателна изложба Пловдив 2008. Близо 50 колекции ще се състезават в конкурса за определяне на най-красивата българска пощенска марка по време на проявата, която ще се състои от 16 до 19 октомври в Конгресния център на Международен панаир  Пловдив.  Тя е посветена на100-годишнината от Независимостта на България и 115-годишнината на филателното движение у нас.

„Обърнатата конница” е най-популярната българска марка с дефект, който я превръща в уникат. При отпечатването е допусната грешка, заради която  фигурите от сюжета (цар Фердинанд и синовете му на коне) са обърнати надолу с главата. Марката е изработена през 1911 г. в Полиграфическия институт за ценни книжа в Рим.  Сега всички запалени колекционери искат да я имат в сбирките си, но я притежават не повече от десетина българи, останалите екземпляри са извън страната.

Марката, която ще бъде показана на Националната филателна изложба в панаира, е собственост на заместник-министъра на отбраната Спас Панчев. Той е и председател на Съюза на българските филателисти, организатор на изложбата. Наред с „Обърнатата конница”  ще бъдат експонирани и още няколко ценни колекции, за да се популяризират постиженията на българското филателно движение, което се е зародила преди  115 години в Пловдив. 

Националната изложба предшества големия филателен форум, на който страната ще е домакин през следващата година – Европейската филателна изложба България 2009. Затова сега в Пловдив си дават среща най-впечатляващите български филателни експонати, разположени върху 200 изложбени пана. Ще има и конкурс за детски рисунки на проекти за марки.

Толкова мащабна филателна проява у нас не е организирана от 20 години.  Тя ще се проведе  под патронажа на министър-председателя Сергей Станишев, който е и председател на Инициативния комитет за честване на 100-годишнината от Независимостта на България. Изложбата се осъществява с подкрепата на Международен панаир Пловдив, Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, „Български пощи”, Община Пловдив.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |