В новините
 
16.10.2008 21:50   Новината е видяна 3704 пъти
Земеделските стопани в общината без европроекти

Специалисти от Съвети в земеделието приканват за активност
В продължение на година и половина Областна служба „Съвети в земеделието” провеждат семинари на територията на Бургаска област, като в разяснителната кампания е включена и община Созопол. Само преди дни поредния семинар събра в залата на киновидеоклуба  кметове от селата в общината, специалисти от общинска администрация, земеделски стопани и браншовици.Темата на семинара бе” Разясняване на изискванията за кандидатстване по мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”. Основният интерес на присъстващите бе насочен към изискванията по Наредба 28, която регламентира реда  и условията за кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ.
Подпомагат се дейности, които допринасят за постигане целите на мярката, изразени в преструктуриране на полупазарните стопанства в икономически жизнеспособни и пазарно ориентирани земеделски стопанства- уточниха лекторите пред присъстващите и призоваха за по- голяма активност от страна на земеделските производители, като подчертаха, че индивидуалните консултации на кандидатите и изготвянето на проекти от Съвети по земеделие  е безплатно.
Финансовата помощ е в размер левовата равностойност на 1500 евро годишно за период максимум 5 години и се предоставяв края на петгодишния период на подпомагане съгласно представен бизнесплан. В срок до края на третата година от издаване на заповедта за одобрение по  кандидатът трябва да е изпълнил задължителните междинни цели,  и най-малко една от избираемите междинни цели .
 Задължителни междинни цели са:1. достигане/поддържане на съответствие със стандартите на Общността по отношение на ветеринарните и фитосанитарните изисквания, хуманното отношение към животните, опазването компонентите на околната среда, хигиената, сигурността и безопасните условия на труд;2. увеличаване икономическия размер на земеделското стопанство най-малко с 1,50 икономически единици (ИЕ).
Избираеми междинни цели са:. продължаване на настоящите и започване на нови земеделски дейности;.замяна на всички или на част от настоящите земеделските дейности с нови земеделски дейности; преминаване от конвенционално към биологично земеделие,увеличаване на обработваемата площ на земеделското стопанство; увеличаване броя на животните, отглеждани в земеделското стопанство, чрез закупуване на животни; увеличаване броя на животните, отглеждани в земеделското стопанство, чрез собствена развъдна дейност.
Най- подробно бяха обсъдени изискванията към физическите лица, които биха кандидатствали. Много от тях се оказват непосилни за местните земеделски производители и може би това е причината до сега да няма кандидати по най- популярната мярка” Подпомагане на полупазарни стопанства. Кандидатите не трябва да са навършили 60 години, да са регистрирани като земеделски производители по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители (ДВ, бр. 10 от 1999 г.) най-малко един месец преди датата на кандидатстване; да извършват земеделска дейност в стопанството, което не е съсобствено и/или съвместно притежание с друго лице, с изключение на случаите на съпружеска имуществена общност; да отглеждат най-малко два вида земеделски култури или най-малко един вид земеделска култура и един вид животни; нито една от отглежданите земеделски култури да не надвишава 85,00 % от общия икономически размер на земеделското им стопанство; да извършват земеделска дейност в стопанство с икономически размер между 1,00 и 4,00 ИЕ. Това са само част от дългия списък от изисквания към кандидатите, които биха получили левовата равностойност на 1 500 евро годишно. Едно от изискванията е кандидата да не получава пенсия за осигурителен стаж и възраст. Това автоматично води до отпадане на голяма част от земеделските стопани регистрирани в община Созопол. В по- голямата си част регистрианите земеделски производители на територията на общината са животновъди, които не отговарят на изискванията или не са напълно запознати с тях. Това до голяма степен влияе на активността им- коментираха специалистите от Областна служба „Съвети в земеделието” и изразиха надежда ,че четвъртия по ред семинар от разяснителната кампания, която провеждат ще даде по- добри резултати. Те са обнадеждени ,че това може да стане, защото няма срок за кандидатстване, а финансова помощ се отпуска до изчерпване на средствата по програмите.
От своя страна присъстващите изразиха мнение ,че голяма част от изискуемите документи за кандидатстване по европейските програми ги затруднява и става основна причина предлаганите възможности да не се използват до край. Всичко, което се изисква е изискване на Европейския съюз, което важи за всички земеделски производитуели в общността.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |