В новините
 
17.10.2008 16:15   Новината е видяна 4552 пъти
30 000 марки на Националната филателна изложба в панаира

30 000 ценни марки съдържат 50-те колекции, които са представени на Националната филателна изложба. Тя се провежда от 16 до 19 октомври в Международен панаир Пловдив. Експонатите са подредени в зала „България” на Конгресния център и фоайето пред нея.

През ноември сбирките ще бъдат изложени в Цюрих,  където ще останат 2-3 месеца, за да покажем на Европа какво са подготвили нашите колекционери, съобщи заместник-министърът на отбраната Спас Панчев, който е председател на Съюза на българските филателисти, на пресконференция. В националната изложба  участват представители на клубове от 35 града, тя е посветена на 100-годишнината от Независимостта на България и 115 г. от създаването на първото филателно дружество в страната, което е сформирано в Пловдив. Затова градът е избран за домакин на изложба, каквато не е правена у нас над две десетилетия.  

В  куб от бронирано стъкло е експонирана най-рядката и най-скъпа българска марка – „Обърнатата конница”. Според каталозите оценката й е 10 000 евро, но на пазара цената й стигна 25 000 евро, заяви Спас Панчев, който е собственик на униката. С него България е известна по света, от  наличните 30 екземпляра само няколко са в страната, но никой от притежателите им не ги продава, поясни Панчев.  На марката е пресъздадена картина от Ярослав Вешин, изобразяваща цар Фердинанд и князете Борис и Кирил на коне по време на маневри. При отпечатването е допусната грешка и фигурите са се обърнали на 180 градуса, от където идва и названието „Обърнатата конница”. Така една небрежност, проявена от  печатари в Рим през 1911 г., днес е станала равностойна на шедьовър.

Около 4000 са филателистите в България, но сериозни колекционери има и извън нашия съюз, каза Спас Панчев. Според него българските филателисти имат добро реноме и това е една от причините България да стане домакин на Европейската филателна изложба през 2009 година. 35 държави са потвърдили участие  и ще покажат най-добрите си колекции, поканили сме колеги от САЩ, Канада, Израел и Египет, тъй като проявата ще е под патронажа на Световната филателна организация, добави Панчев. 

С логото на предстоящия европейски форум  е специалното издание от 2 марки, които бяха пуснати в обращение при откриването на Националната филателна изложба. На тях са изобразени първият автомобил „Ферари” от 1952 г. и един съвременен модел. „Изборът не е случаен. „Ферари” е символ на успех и победа - както са желани тези автомобили, така да бъдат търсени от колекционерите и новите две български марки”, заяви Олег Златарски, главен секретар на Държавната агенция по информационни технологии и съобщения, която е техен издател заедно с „Български пощи”. Бе валидиран и блок от марки на същата тематика, чийто тираж е само 6900 броя. Годишно в България се пускат в обращение около 50 марки и няколко блока. Ако са повече, няма да бъдем атрактивни на световния пазар, обясни председателят на Съюза на българските филателисти.

Национална среща за размяна на марки ще се проведе в рамките на изложбата на 18 октомври. Тогава журито ще обяви и победителите в конкурса, чиито експонати ще се оценяват  по 27 критерия. Сред съпътстващите събития на проявата е и конкурсът за детски проекти за марки като отличените ще бъдат издадени на пощенски карти, съобщи Спас Панчев. Според него колекционирането на марки учи младите хора на пестеливост и усет за естетика, дава им много знания за света.

Националната филателна изложба се провежда  под патронажа на министър-председателя Сергей Станишев, който е и председател на Инициативния комитет за честване на 100-годишнината от Независимостта на България.  Тя се осъществява с подкрепата на Международен панаир Пловдив, Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, „Български пощи”, Община Пловдив. Последната проява  от подобен мащаб е била организирана през 1981 г. по време на Световното ловно изложение, което се е състояло в Международен панаир Пловдив.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |