В новините
 
18.10.2008 07:45   Новината е видяна 3394 пъти
Награда за журналистика на ЕП: Hans-Gert Pöttering награди победителите

председателят на ЕП Hans-Gert Pöttering връчи за първи път Наградата на Европейския парламент за журналистика на представители на гилдията, които са допринесли значително за по-доброто разбиране на важни европейски въпроси. Победителите са съответно от Дания и Великобритания (телевизия), Финландия (интернет), Германия и Австрия (печатни медии) и Румъния (радио).

 

За първи път тази година Европейският парламент връчи своята Награда за журналистика. Тя беше присъдена в четири различни категории: печатни медии, радио, телевизия и интернет. Церемонията се състоя на 17 октомври в пленарната зала на ЕП в Брюксел.

 

Победители по категории

 

Печатни медии (двама победители):

Kirsten WÖRNLE (GEOWissen, Германия), за материала "Във Вавилон на новото време", посветен на работата на преводачите в Европейския парламент, и

Wolfgang BÖHM (Die Presse, Австрия), за неговия материал "Между Шенген, страха и свободата", разглеждащ разширяването на Шенгенската зона с новите държави-членки.

 

Интернет

Pete PAKARINEN (Verkkouutiset, Финландия), за неговия онлайн материал "Хиляда долара за опасно морско пътуване - Европа посреща вълна от имиграция", върху нелегалната имиграция в ЕС.

 

Телевизия (двама победители):

Shirin WHEELER (BBC, Великобритания), за нейното седмично предаване ("The record: Europe"), посветено на Европа и ЕС, и

Lars FELDBALLE PETERSEN (TV2, Дания), за неговия телевизионен репортаж "Битката срещу химикалите" относно влизането в сила на европейската регулация върху химикалите REACH.

 

Радио

Mircea Radu LIPOVAN и Andreea MANZAT (Радио Iaşi, Румъния), за тяхната радиопрограма, разглеждаща подготовката за и последствията от прилагането в тяхната страна на Общата селскостопанска политика на ЕС.

 

Председателят Pöttering: ЕП е за медийния плурализъм

 

"Една от целите на тази награда е да допринесе за по-добрата комуникация между ЕС и европейските граждани", заяви председателят на ЕП Hans-Gert Pöttering на церемонията по връчването на наградата. Той добави, че журналистите, отразяващи европейската политика, информират обществото за решенията, които засягат директно техния всекидневен живот.

 

Г-н Pöttering подчерта, че ЕС се нуждае от критичния поглед на журналистите и затова за Европейския парламент "свободата на пресата, медийния плурализъм и независимото отразяване са от най-голямо значение". В този контекст председателят на ЕП се позова на журналисти и журналистически организации, които са печелили наградата на ЕП за човешки права - наградата Сахаров.

 

"Европейският парламент ще продължи твърдо да се бори срещу всички форми на репресия и възпрепятстване на работа на журналистите", заяви Hans-Gert Pöttering.

 

Церемония по награждаването и дебат

 

Победителите във всяка категория получиха награда от 5 000 евро (при повече от един победител, наградата се разделя).

 

Близо 70 национални победители, които се бориха за големите награди, както и около 200 млади журналисти от цяла Европа, участващи в Младежките медийни дни, взеха участие в церемонията и в последвалия дискусионен панел върху връзките между ЕП и медиите.

 

Наградата

 

Наградата се връчва на журналисти, които имат "изключителен принос за изясняване на значими теми на европейско равнище или са насърчили по-доброто разбиране на институциите или политиките на Европейския съюз".

 

Материалите, кандидатстващи за наградата, трябва да са били публикувани или излъчени между 1 май 2007 г. и 30 април 2008 г. Националните победители бяха избрани това лято от 27 национални журита, съставени от журналисти.

 

Крайните победители бяха избрани в Брюксел от жури, съставено от трима членове на Европейския парламент и журналисти, представляващи акредитираната преса към европейските институции.

 

Всички материали бяха оценени според следните критерии: "журналистически качества", "европейска актуалност" и "принос за по-доброто разбиране на ЕС и за изясняване на значими европейски теми".





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |