В новините
 
22.10.2008 07:23   Новината е видяна 3502 пъти
Разводи при смесени бракове

В коя държава-членка трябва да се извърши разводът при брак между съпрузи с различна националност? Предложението за регламент, което ЕП подкрепи днес, ще позволи да се избегнат множеството конфликти - възникващи при над 170-те хиляди "трансгранични" развода всяка година в ЕС - относно избора на държава-членка, в която да се извърши процедурата. Поради блокирането на регламента в Съвета, 9 държави-членки, сред които и България, искат да започнат по въпроса засилено сътрудничество помежду си.


Предложението не цели да се създаде общ режим за разводите в Европа, а по-скоро да се хармонизират правилата относно колизията между закони по брачни дела: повечето държави-членки не дават на съпрузите възможността да избират закона, който да се прилага при развода. Това понякога води до феномена "надпревара към съдилищата", при който по-информираният съпруг първи сезира съда, чието законодателство отговаря в по-голяма степен на неговите интереси.


Предложеният регламент ще даде възможност на съпрузите да определят по взаимно съгласие държавата-членка (т.е. компетентния съд и приложимото право), в която те искат да се разведат. Те трябва да имат определени връзки с тази държава-членка, като например това да е била страната, в която те са пребивавали постоянно най-малко три години, или чиято националност имат, или съответно последната страна, в която са пребивали постоянно. Депутатите предлагат също така да се вземе под внимание и мястото, където е сключен бракът.


Съдиите в държавите-членки трябва да се уверят, че двамата съпрузи правят "информиран избор" относно въпроса къде да се проведе бракоразводното дело. Всеки от двамата партньори трябва да знае точно какви са правните и социални последици от избора на компетентен съд и приложимо право.


Преди подписването на споразумението за определяне на компетентен съд и приложимо право на съответна държава-членка, съпрузите трябва да са надлежно информирани за конкретните последици от техния избор и да разполагат с достъп до пълна и надеждна информация по въпроса. 


Докладът на Evelyne Gebhardt (ПЕС, Германия), приет днес с 522 гласа "за", 89 "против" и 35 "въздържали се", предлага също така Комисията да предвиди установяването на публична информационна система в интернет, където да има актуална информация за основните аспекти на националното и общностното законодателство в областта.


Законодателното предложение на Комисията се натъкна на силна съпротива в Съвета от страна на Швеция, като правилото за вземане на решение в случая е единодушие. Междувременно най-малко 9 страни, сред които и България, са съгласни този въпрос да бъде обект на засилено сътрудничество между тях, ако блокирането в Съвета не бъде преодоляно. Европейският парламент се произнесе по случая, тъй като желае неговата позиция да бъде взета под внимание.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |