В новините
 
22.10.2008 07:35   Новината е видяна 4229 пъти
ЕП иска опростяване и рационализиране на регионалната политика

В приет днес доклад относно управлението на регионалната политика ЕП настоява да се използват максимално възможностите за интегрирано финансиране от различните фондове на ЕС за регионално развитие, както и да се засили децентрализацията в планирането и осъществяването на тази политика. Депутатите искат да се направи оценка върху възможността за сливане след 2013 г. на различните фондове от политиката на сближаване, както и да започнат незабавни действия за нейното опростяване и рационализиране.


Докладът на Jean Marie Beaupuy (АЛДЕ, Франция), който ЕП прие с 618 гласа "за", 45 "против" и 25 "въздържали се", разглежда управлението и партньорството в национален и регионален мащаб в областта на регионалната политика. В него се настоява държавите-членки, регионалните и местните власти да използват максимално възможностите за интегрирано финансиране от различните фондове на ЕС, насочени към развитието на регионите и градовете (структурни фондове, програма за научноизследователска и развойна дейност, Европейски фонд за развитие на селските райони).


Според депутатите прилагането на принципа на интегрирания подход - обхващащ икономическите, социалните и екологичните аспекти на развитието на териториите, както и интересите на различните заинтересовани лица - трябва да стане задължително. В този контекст те приканват регионалните и местните власти да използват повече този подход, за да могат да осигурят практическите решения, които европейските граждани очакват от обществените услуги (например обществен транспорт, питейна вода, социални жилища и обществено образование).


Опростяване и рационализиране на политиката на сближаване


ЕП предлага - с цел опростяване и повече ефективност - да се направи оценка дали е възможно да се обединят в бъдещата политика на сближаване след 2013 г. различните фондове на ЕС, по-специално Европейският фонд за регионално развитие (ЕФРР), Европейският социален фонд (ЕСФ), Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) и Кохезионният фонд.


Докладът отбелязва, че прозрачните и ясни процедури спомагат за доброто управление, поради което Комисията и държавите-членки заедно с регионалните и местните власти (отчитайки предложенията на потенциалните бенефициенти) трябва да започнат незабавни действия за "опростяване и рационализиране и по-ясно разпределение на компетенциите за реализиране на политиката на сближаване", с цел намаляване на бюрократичната тежест.


Публично-частни партньорства за структурно финансиране


Членовете на ЕП искат държавите-членки да гарантират по-тясно сътрудничество между публичния и частния сектор чрез изграждане на публично-частни партньорства за структурно финансиране, като е необходима по-добра и своевременна интеграция на партньорите във всички етапи на изготвянето и прилагането на програмите за структурните фондове, за да може по-добре да се използват техният опит и ноу-хау.


Децентрализиране на политиката на сближаване


За да бъде успешно, управлението на множество равнища трябва да се основава на подход "отдолу нагоре", поради което депутатите призовават местните и регионалните власти да активизират своето сътрудничество с националните правителства и с Комисията и препоръчват провеждането на редовни заседания на служители от националните, регионалните и местните органи на управление.


ЕП насърчава държавите-членки да децентрализират осъществяването на политиката на сближаване, за да се позволи по-добро функциониране на принципа на партньорство и субсидиарност, и ги приканва да предприемат необходимите законодателни и бюджетни мерки по въпроса за децентрализацията.


В заключение депутатите предлагат създаването на програма в областта на управлението и партньорството (аналогична на програмата "Еразъм" за образованието), насочена към представителите на регионалното самоуправление и към местните избрани представители.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |