В новините
 
24.10.2008 17:00   Новината е видяна 5998 пъти
Есенно есе

Появява се есенен бриз. Оредяват гостите в града. Все по-често срещам бургазлии. Градините все повече ми напомнят пейзаж от Генко Генков. Бургас е артистичен град. Чували са го и децата, но истината не е романтична. Бургас е град на бездомния артистичен дух. И с това свикнахме. Питам: Защо не се преустрои сградата на стария съд в Дом на изкуствата? Отговарям си: ако беше за администрацията, щеще да се преустрои. За подслоняване на изкуството първо трябва да се създаде комисия, после...започва дълъг спор между Общината и Областната управа чия собственост е сградата.
Да бяха две различни държави, по-лесно щяха да се разберат. Но...да си викна песента.
Минете по "Богориди" и преди да стигнете ресторант "Златна котва" пуснете за малко котва на пресечката с улица "Софроний". Там има стар грамофон с голяма метална фуния. Как не са го разглобили нашите смугли братя и сестри...Този грамофон забавлява децата. Въртят му ръчката, играят си. Кийъде не е означено, че Грамофонът е творение на художника Руси Стоянов (Бог да го прости)! На изток от Грамофона има малка къща със син перваз (все още не е съборена). Под нейната стряха за първи път е видял синьото бургаско небе Георги баеев. Къде пише? Щом не е записано, значи няма значение.
Както сте спрели на това високо за Бургас място, обърнете лице към заник слънце. Вслушайте се. Който има ухо, ще чуе стъпки на художници, живели в околните квартали на стария Бургас: на "Рилска" - Петко Задгорски и Михаил Ангелов, на "Райна Княгиня" - Генчо Митев и Слави Кожухаров. Наблизо е обитавал Генко Генков, по-нататък - Павел Вълков, Иван Кожухаров, Тодор Атанасов, Руси Стоянов, Виолета Масларова, Кирил Симеонов, Тодор Станилов, Дамян Заберски, баща и син Янакиеви, а съвсем близо, на "Морска" е родната къща на изкуствоведа проф. Димитър Аврамов.
Кой да знае? Никъде не е записано.
Ако тия хора бяха герои на "Биг Брадър" - щеше да се знае.
Много са забравените в бургас: поети, писатели, музиканти, певци, артисти...Да щеше отдел "Култура" в Общината да вдигне завесаа на забравата. Вее тъжен есенен бриз.

Херцог де БУРГ

Източник: галерия "Бриз - Бояджиев"





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |