В новините
 
24.10.2008 17:25   Новината е видяна 6096 пъти
Наградата "Сахаров" за 2008 година бе присъдена на Ху Джия

Наградата на Европейския парламент "Сахаров" за свобода на мисълта тази година бе присъдена на китайския политически активист Ху Джия. Това обяви днес в Страсбург председателят на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг. Церемонията по връчване на наградата, която се състои от диплом и сума  в размер на 50 000 евро, ще се състои на 17 декември в Страсбург.
 
Ху Джия е виден активист за защита на правата на човека и дисидент в Китайската народна република. Той защитава широк кръг от каузи, включително екологични въпроси, застъпничество за болните от ХИВ/СПИН и апелира за официално разследване на кървавите събития на площад „Тянанмън" от 1989 година. Той е и координатор на „движението на босите адвокати".
 
Г-н Пьотеринг заяви: "Чрез присъждането на наградата "Сахаров" на Ху Джия Европейският парламент твърдо и решително признава ежедневната борба за  свобода на всички китайски защитници на правата на човека."
 
Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта, която носи името си в чест на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров, се присъжда всяка година от Европейския парламент от 1988 година насам на личности или организации, които са дали важен принос в борбата за правата на човека или демокрацията. За отбелязването на 20-годишнината на наградата на специално събитие в Страсбург на 16 декември са поканени всички предишни носители на наградата.
Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |