В новините
 
25.10.2008 07:06   Новината е видяна 5664 пъти
ТРИХИНЕЛОЗАТА - ЕДНО ОПАСНО ПАРАЗИТНО ЗАБОЛЯВАНЕ

С откриването на ловния сезон за отстрелване на дива свиня нараства риска от заразяване с трихинелоза.
Ежегодно в Бургаски регион се регистрират случаи на заболяването.
Трихинелозата продължава да е актуална, поради активността на природно-синантропните огнища в Странджанско- Сакарския и Старопланински райони и подценяване на риска от гражданите.
През последните години епидемичните взривове са в резултат на консумация на свинско месо и месни продукти, придобити от лов, преди да е известен резултата от трихинелоскопския контрол.
В началото на 2008г. месец февруари, беше регистриран епидемичен взрив с източник на дива свиня, отстреляна в района на с. Камчия, община Сунгурларе. Консумиралите заразено месо и месни продукти са 108 лица на възраст от 3 до 77 години; заболелите – 43;болнично лечение проведено на 9 лица.
Трихинелозата е тежко паразитно заболяване, което при закъсняло лечение води до усложнения, инвалидизация и смърт.
Заболяването засяга човек и всички месоядни и всеядни животни.
Човек се заразява при консумация на недобре термично обработено месо и месни продукти от диви и домашни свине, непреминали ветеринарен контрол.
Месото на заразените животни е с непроменен вид. Намиращите се в мускулните влакна паразити са с малки размери и са невидими без специални методи за изследване.
След консумация на заразеното месо и месни продукти паразитите попадат в стомаха, освобождават се от капсулите, в които се намират и преминават в червата, където нарастват, размножават, раждат хиляди млади трихинели, които чрез кръвта се разнасят във всички органи. Окончателно се установяват в двигателните и скелетни мускули, оставайки заразоспособни от няколко до десетки години.
Заболяването се проявява най-често от седмица до месец след консумацията. Неговата тежест е в зависимост от количеството на постъпилите в организма паразити и от общото състояние на организма .
Проявите са многообразни, често наподобяват грип, бъбречни, кожни, др., заболявания, което затруднява поставянето на своевременна диагноза. Характерни са отоците по лицето, придружени с повишаване на температурата, болки при гълтане, дъвкане, движение на очите, при дишане, при движение. Възможно е преходно или постоянно гадене, повръщане, диария, обриви. Постоянни са мускулните болки, които при тежко протичане могат да обездвижат болния.
Опасността произтича от бурната алергизация на организма от разпада на собствените мускулни влакна и от продуктите на паразитите. Настъпват тежки усложнения в множество органи и системи - най-често миокардити, менингоенцефалити, пневмонии, остра сърдечна недостатъчност, хепатит, нефрит. Възможни са трайни поражения на миокарда, мускулатурата и нервната система. При съмнение за трихинелоза трябва да се търси незабавно лекарска помощ.

За да се предпазите от заболяването:
 Не консумирайте месо и месни продукти с неясен произход - за да заболеете е достатъчно да консумирате малки количества от заразения месен продукт.
 Не консумирайте месо преди да е получен резултатът от изследването за трихинелоза.
 Изследването за трихинелоза извън регламентираните лаборатории на ДВСК е рисковано за пропуски при ниска опаразитеност на месото и при опаразитеност с вида Трихинела псевдоспиралис, при който не се образуват капсули – паразитите трудно се откриват при обикновени трихинелоскопски методи.
 Постоянно активните природни огнища на трихинелоза в Странджа и Източна Стара планина създават много висок риск от заразяване от месото на диви свине.
 Рискови са и домашните прасета, особено отглеждани с достъп до дворове и сметища, където се заразяват от трупове на гризачи, както и прасетата отглеждани на свободна паша.

Членовете на БЛРС (български ловно-рибарски съюз) не трябва да забравят забраната да раздават, подаряват и продават непреминало ветеринарен контрол месо.

Изследване за трихинелоза на проба от домашни и диви прасета се извършва в паразитологична лаборатория на РВМС Бургас, ул. „Хан Аспарух” №36 (съгласно Наредба №110 от 18.09.2006г. за специфични изисквания за осъществяване на официален контрол за трихинела в месо, в сила от 14.11.2006г. и писмо образец КЗЖ, съгласно Заповед №411/29.05.2006г. на Министерство на Земеделието).

Пробата е сборна от:
• 2 диафрагмени ствола при прехода към мускулната част
• дъвкателна мускулатура
• междуребрени мускули
• мускули на езика
• мускули на долната част на крака (в близост до сухожилие или кост)





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |