В новините
 
27.10.2008 16:00   Новината е видяна 3629 пъти
ЕП е загрижен от използването на скенери за проверка на хора по летищата в ЕС

Европейският парламент предупреждава, че евентуалното въвеждане от европейските летища на скенери за проверка на хора, които показват тялото все едно е голо, би имало "сериозно отражение" върху правото на личен живот и лично достойнство. Депутатите изразяват своите съмнения относно необходимостта от подобна мярка и искат да бъде извършена по-задълбочена оценка на въздействието й, преди да бъде взето каквото и да било решение.
 
Европейската комисия предложи проект за регламент, допълващ общите стандарти в областта на сигурността на гражданското въздухоплаване. В него към "разрешените методи" за проверка на пътници на летищата на ЕС се добавя и използването на "скенери за проверка на хора".
 
Депутатите признават, че скенерите за проверка на хора са може би едно от техническите решения, необходими за поддържане на високо ниво на безопасност на европейските летища.
 
Въпреки това според тях въвеждането на подобни апарати, които "позволяват да се получи изключително подробно изображение на хората, сякаш те са голи", е фактически равносилно на "претърсване чрез разсъбличане". Тази мярка, която далеч не е просто техническа, ще има сериозно отражение върху правото на личен живот, правото на защита на личните данни и правото на лично достойнство.
 
Според депутатите условията за въвеждане на подобна мярка не са били спазени, тъй като не е била извършена оценка на въздействието й върху здравето на хората и върху основните права.
 
Парламентът счита, че предложената проектомярка може да надхвърли предвидените изпълнителни правомощия, тъй като планираните мерки не могат да се разглеждат като чисто технически, а засягат сериозно основните права на гражданите.
 
В заключение депутатите дават тримесечен срок на Комисията да извърши необходимите оценки на въздействието и да се консултира с Агенцията за основните права и с Европейския надзорен орган за защита на данните, като осведоми след това ЕП, за да могат да бъдат взети необходимите последващи мерки.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |