В новините
 
03.11.2008 16:26   Новината е видяна 4197 пъти
Потреблението на безалкохолни напитки расте

Продължава динамично да расте потреблението на безалкохолни напитки в България, съобщиха от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (член на БСК). За 9-те месеца на 2008 г. то е нараснало с 11%. Консумирани са напитки в размер на 1358 мил.литра, което е с 140 мил.литра повече от същия период на 2007 г.

Консумацията на бутилирани води се е повишила с 10% и е нараснала с близо 56 мил. литра. При натуралните минерални води увеличението е с 9%, а на водите, предлагани в обществения сектор в галони 19,4 литра с 11%. За 9-те месеца българският потребител е изпил общо 587 мил.литра бутилирани води. 

Повишено е търсенето на натурални плодови сокове и нектари с 17%. Това е с близо 12 мил.литра повече от предходната година и е формирано основно от продукти произведени в България. Засилва се присъствието на сокове и нектари, внесени от вън. В момента на българския пазар се предлагат над 1000 вида от 60 марки плодови сокове и нектари на наши и чужди производители.

Сравнително високи са продажби на газирани напитки, увеличението при които е с 9%. Консумирани са близо 47 мил.литра напитки в повече от м.г. Търсенето на напитките тип “кола” е нараснало с 16%, на тип”портокал” с 18%. При напитките “лайт” продажбите са увеличени с 30%. Това потвърждава тезата, че потребителите търсят все повече напитки, алтернативни на калоричните, с цел поддържане на добро здраве и фигура. Увеличават се продажбите в по-големи разфасовки, които са по-удобни за консумация в дома. Това е основната причина цените на газираните напитки да се запазват като цяло на нивото от предходната година.

При негазираните напитки - с ниско плодово съдържание, пуншове, разтворими и разреждащи се, потреблението за деветте месеца е нараснало с 11% или с 6 мил.литра повече от м.г. При разтворимите прахообразни напитки увеличението е с 19%.

В групите на напитките “студен чай” и “енергийни & спортни” ръстът за деветмесечието е съответно 58% и 54%. Увеличава се делът на продукти от двете групи, произведени в България. Благодарение на тях цените на продуктите, които се предлагат на пазара, се задържат на нивото от предходната година.

Удобството за потребителите в заведенията за обществено хранене и растящата отговорност на компаниите към проблемите, свързани с опазване на околната среда са сред причините делът на напитки в стъклени опаковки да се увеличава.

Засилва се тенденцията фирмите да предлагат повече продукти, произведени без консерванти, с натурални аромати и оцветители, с повишени хранителни стойности и здравословен ефект. Все повече компании поставят на етикетите на напитките си икони, информиращи потребителите за енергийните стойности в 100 мл.напитка.  

Резултатите от потреблението на безалкохолни напитки за деветмесечието дават основания да се направи оптимистична прогноза за 2008г. Очакването е потреблението на глава от населението да скочи от 217 литра през 2006 г. на 245 литра в края на 2008г. или с 12%, а общото потребление да достигне нива от 1850 мил.литра.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |