В новините
 
04.11.2008 16:23   Новината е видяна 4131 пъти
Фестивал "Ерата на Водолея" с четвърто издание в Бургас

От 13 до 15 ноември 2008 в гр. Бургас ще се проведе четвъртият фестивал на българския танцов, физически и визуален театър "Ерата на Водолея". Фестивалът се провежда от Независима фондация “Театър в куфар” по традиция досега през две години в Бургас, е на практика единственият форум в България, който прави преглед на постиженията на българските творци, работещи в горепосочените жанрове в България и чужбина.

Първите му три издания (през 2002, 2004 и 2006 г) доказаха с пълните си зали радушното приемане на тези сравнително нови за страната театрално-сценични форми от театралната публика, както и нарасналият професионализъм на създателите им.
По традиция домакин на фестивала е ДТ “Адриана Будевска”- Бургас. Селекционирани за участие са 8 проекта, създадени след предишното издание на фестивала през м. юни 2006.
Танцовият, физическият и визуалният театър в Европа са едни от най-прогресивните и динамично развиващи се жанрове. В България те започнаха своето интензивен подем преди петнадесетина години. Този процес се развиваше систематично и сега вече би могло да се говори за формирано ново направление в българския театър. “Ерата на Водолея – фестивал на българския танцов, физически и визуален театър” възникна през 2002 г. като отговор на необходимостта от национален форум, където българските творци, работещи в посочените жанрове могат да покажат своите постижения, да фокусират вниманието на публика, критика и медии, както и да дискутират най-наболелите си проблеми.

Главната цел на четвъртото издание през 2008 е да даде картина на състоянието на тези жанрове през последните две години и към настоящия момент в България. Реализирането на ново издание на фестивала го затвърдждава като представителен форум на българския танцов, физически и визуален театър и работи за създаването на специфична ниша в културния живот в страната. (Драматичният и кукленият театър в България отдавна имат своите утвърдени национални форуми.) Селекцията на събитието доказва сериозността на постиженията в тази област. Територията на работещите в тези жанрове творци се увеличава, което говори за нарастващия интерес и у публиката. Селекционирани са представления, създадени в София, Бургас, Пловдив, Бостина, както и две представления на български тволци, създадени в Будапеща и Стокхолм. Програмата ще се вмести в рамките на 3 дни на сцената на ДТ “А. Будевска”. Входът за публиката е свободен.

Безспорно е, че съвременният българският театрален живот се нуждае от профилиран форум на динамично развиващия се в последните български танцов, физически и визуален театър. Това е неизменна и важна част от “припознаването” от публика, медии и специалисти на тези нови и бързо развиващи се жанрове у нас. Факт е, че част от занимаващите се с тези жанрове български артисти имат повече изяви и признание в чужбина, отколкото в България. Отдаването на дължимото на тези сравнително нови в България жанрове ще допринесе за разнообразяването на българския театрален живот и за съизмеримостта му със съвременните Европейските сценични тенденции и практики.

От 2009 г. фестивалът ще се превърне в ежегодно събитие и ще се провежда през м. ноември. Идеята е събитието да се разрастне и в програмата му да се включат повече чуждестранни гостуващи трупи, както и уъркшопове по физически театър за професонални български творци.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |