В новините
 
04.11.2008 17:30   Новината е видяна 5488 пъти
Откриха най-стария надпис на кирилица в региона

Останки от двукаменни стени, съд със златист пясък, ножчета и стрели разкопаха археолозите на Русокастро

Керамична плоча с надпис на кирилица от началото на Х век, на която се чете името Братон/й, е сензационното откритие на археолозите това лято в крепостта “Русокастрон” край едноименното село.
Според шефката на Бургаския музей Цоня Дражева, която ръководи разкопките вече трета година, става дума наистина за уникална находка, защото сведения за друг такъв ранно-кирилски надпис от този период в Югоизточна България няма.

Тази находка, както и намерените части от оръжие, стрели, старобългарска керамика, пръстени и обеци, токи и монети, съд със златист пясък, по безспорен начин доказват българското присъствие в крепостта “Русокастрон”, която отстои на 3 км северно от едноименното село в община Камено.
За да отчете археологическото лято 2008 г. и да покаже пред журналисти разкритите от различни културни пластове ценности, Цоня Дражева свика нарочна пресконференция на високия хълм, разположен в центъра на широка равнина, образувана от река Русокастренска и нейните притоци.

“Много важни през тази година са находките, свързани с периода ІХ-Х век, когато “Русокастрон” е била главната българска крепост, контролираща строителството на пограничния окоп Еркесията. И още, при разкопките на южната страна за първи път открихме части от двойната укрепителна система, която се състои от две каменни стени с дебелина от 1,6 м и 2 м. Разстоянието между двете е 15 – 23 м според терена. Протехизмата, предната защитена стена, вероятно е поемала ударите на нашествениците. И двете стени са изградени от добре подредени каменни блокове и хоросан”, разказа археоложката.

Според нея различни железни, бронзови и костени оръжия и предмети, свързани с въоръжението на военния гарнизон и конструкциите на дървените врати, скари и бойни пътеки, потвърждават сведенията от историческите извори и откритите досега два надписа в крепостта, посветени на големия византийски пълководец Юстин, правнук на император Юстин І, който водил най-тежките войни с аварите.

Две жилищно-стопански сгради са проучени още тази година. Те са с правоъгълна форма с размери 28 м на 24 м и са долепени до вътрешната крепостна стена. Предполага се, че това са били казармите на военния гарнизон с конюшни, ковачници, кухненски и други стопански части. За първи път през 2008 г. са открити щерни за съхраняване на вода, които са зидани с камък и обмазани с хидрофобна замазка. Специалистите твърдят, че това се е наложило заради увеличаването на населението в ония години и разрастването на крепостта, когато честите нападения и обсади нарушавали връзката с близката река и създавали проблем, тъй като в самата крепост горе няма естествени кладенци.
Работата ще продължи още около месец, свързана основно с подготовка на обекта за зимния период, уточни Дражева.

Разкритите крепостни стени ще бъдат подложени на аварийна консервация, а с находките ще се заемат реставраторите.
“Бях учуден отначало, но сега вече знам какво съкровище се намира на територията на община Камено. Ще направя каквото е по силите ми мястото да бъде привлекателно не само за българите, а да се превърне в атракцион, който да привлича чужди туристи. Трябва да работим за развитието на това културно-историческо място”, каза кметът на Камено Стефан Бонев, който също изкачи високия хилм.

Археологическата експедиция е резултат от съвместните усилия на Бургаския музей, община Камено и фондация “Русокастрон”, която от тази година има нов председател – Николай Кенов. Поради заболяване досегашният Ангел Станков е обявен за пожизнен почетен шеф на организацията. Тя е създадена през 2005 г. от 7 учредители. Членуващите в нея, вече 22 души, преимуществено с родов корен от Русокастро, считат за свой дълг да подкрепят финансово разкопките, като внасят годишно по 2 хиляди лева лични спестявания.
Освен това фондацията заедно с община Камено и музея в Бургас е подготвила проекти за финансиране по европейски фондове, с които да се осигурят средства за реставрация на крепостта и превръщането й в привлекателно място за туризъм.

Източник: в. "Фактор"





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |