В новините
 
04.11.2008 20:06   Новината е видяна 4708 пъти
Откриват пола на детето преди края на четвъртия месец на бременноста

Модерният 4D ехограф позволява ранно откриване на аномалии в развитието на плода, изследването се прави за спокойствие на майката и наблюдаващия я лекар

Бъдещите майки могат на научат пола на детето си още преди края на четвъртия месец на бремеността. Изследването се прави с модерен четиизмерен ехограф в Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Селена” още в 14-та или 15-та седмица, съобщи медицинският управител на лечебното заведение д-р Георги Георгиев. С познаните ни досега двуизмерни ехографи откриването на пола на детето ставаше едва към петия месец, а понякога и доста по-късно, добави той.

Четиризмерният образ на плода има особена емоционална стойност за родителите, защото по-рано предизвиква у тях родителския инстинкт, подчерта и специалистът по ехография д-р Камен Кръшков. Според него прецизността на детайлите при сканиране с ехографа е изключително висока – образът е кристален, а в реално време се възпроизвеждат над 40 обема на секунда. Всеки от тях може да бъде допълнително изследван и анализиран във всички пространствени измерения, обясни специалистът.

По-важното при прегледа с 4D ехографа обаче е да се установи има ли аномалии в развитието на основните органи на плода, категоричен е д-р Кръшков. По думите му ранното пренатално изследване дава възможност на лекарите да измерят и оценят различните органи на плода и да ги съпоставят с нормалната им структура и размери за съответната седмица на бременността. Чрез цветен и пулсов Доплер пък се изследва и кръвотока в основните артерии на плода и на бъдещата майка, за да се прецени има ли риск от усложнения в оставащите седмици на бременността, подчерта д-р Кръшков. 

В България ултразвуковото изследване на плода, известно повече като „фетална морфология”, не е задължително, но се прави за спокойствие на майката и на следящия я лекар, обясняват специалистите в „Селена”. Методът позволява да се открият разни дефекти и да се прогнозира бременността от рано, добавят те. Според лекарите рискът за жени над 35 години е по-голям и затова при тях изследването е наложително.

При наличие на тежки аномалии – неоформен череп, липса на крайници, сърдечни или гръбначни проблеми, се препоръчва прекъсване на бременността по медицински причини. Има и структурни дефекти, които са съвместими с живота, но налагат лечение или хирургична корекция след раждането, уточни д-р Кръшков. 

Съветът на специалиста е, след първоначалното изследване за аномалии, бъдещите майки да се подложат още два пъти на ултразвуков преглед. Единият е между 20-та и 22-рата седмица от бременността, когато органите на плода са достигнали необходимата зрялост, а вторият път – през 28-29-та седмица, като гаранция, че бебето не страда от редки или дребни структурни аномалии с по-късна изява, обясняват в АГ болницата.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |