В новините
 
10.11.2008 16:12   Новината е видяна 3915 пъти
Президентът да наложи вето върху Закона за енергийната ефективност, настоява БСК

С писмо до Президента на Р България Георги Първанов Българската стопанска камара настоя за вето върху приетия на 30 октомври т.г. от Народното събрание Закон за енергийната ефективност.
"Законът в този му вид е предварително обречен на неизпълнение и масово неспазване, тъй като в своя цялостен замисъл не почива на пазарни принципи", се казва в писмото до Президента. В него се подчертава, че механичното прехвърляне на текстове от Директива № 2006/32/ЕС (за ефективността при крайното потребление на енергия и осъществяване на енергийни услуги) в българския закон, без отчитане на спецификите на пазара, ще доведе до пълно изкривяване на идеята за енергийна ефективност.

В писмото се казва още:
"Като цяло, с този закон държавата отново желае да администрира бизнеса. Прави се опит да се налагат срокове и принудителни мерки, при което се създава сложна и тромава система от отговорности. Регламентират се множество наредби, които създават условия за корупция и притискане на бизнеса, както и всички останали потребители.
По същество, в този му вид законът превръща Агенцията за енергийна ефективност в орган, по-голям от Националния статистически институт, като отново информацията за общодостъпно ползване е силно филтрирана и ограничена, с което става практически и неизползваема от бизнеса. В тази агенция, според този закон, трябва да се подават повече данни и справки от предприятия и граждани, включително за количеството произведена продукция, добавената стойност на произвежданите продукти (влизащи често пъти в разрез с нормалния бизнес интерес) и т.н. „Невидимата” част от събираната информация може да бъде използвана отново за корупционен натиск и нечисти цели.
Нормалната логика на нещата изисква осъзнаване на необходимостта от въвеждане на енергоспестяващи мерки, а не налагането им с принудителни административни актове.
Благодарение на този закон набъбва администрацията и се въвеждат дейности, нарушаващи правилата на пазарната икономика. Този закон се превръща от един полезен нормативен акт в рестриктивен такъв, като слага изключително високи санкции, с които след това администрацията да финансира собственото си материално стимулиране."





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |