В новините
 
17.11.2008 17:20   Новината е видяна 5800 пъти
Локално парно “изяде” заплатите в две училища

ОУ “Елин Пелин” и СОУ “Константин Петканов” търсят спешна финансова помощ от общината

Няма да има декемврийски заплати в ОУ “Елин Пелин”, а в СОУ “Константин Петканов” и ноемврийски. Над стоте педагози от двете училища, включително директори и пом. директори,  досега са получили единствено минималното задължително увеличение на работните заплати, допълнителни пари не са давани. На всичко отгоре, учебните занятия там могат да бъдат принудително прекратени още в началото на следващия месец. И в ролята на основен виновник за това състояние на нещата е... локалното парно отопление на школата.

“На 1 януари 2008 г. ние влязохме в делегираните бюджети не като останалите училища в страната на нулата, а със задължения. Само до декември 2007 г. борчът ни за парното бе 17 600 лева, “висим” от целия минал отоплителен сезон с 65 000 лева”, посочи пред “Черноморски фар” Момка Дивчева, директор на ОУ “Елин Пелин”. Според нея проблемът е пределно ясен. Така наречената Районна отоплителна централа /РОТ/ отдавна е остаряла и амортизирана. Абсолютно същото важи и за овехтялата топлопреносна инсталация. Загубите на топлина по трасето изобщо не са за пренебрегване. Простата сметка показва, че за 1 час отопление се изразходват 250 литра газьол, всеки от които струва 2.25 лева!

Локалното парно отоплява не само двете школа, но и две детски градини, разположени в близост до всяко едно от тях. Масрафът, обаче, тежи главно на плещите на училищата. През 2001 година е направен т.нар. разделителен протокол. Според него и ОУ “Елин Пелин”, и СОУ “Константин Петканов” трябва да поемат точно по 42.24 процента от разходите за гориво. Останалите 15.52 процента се делят между детските градини.
“Честно казано не е ясно на каква база, според какви показатели са определени тези проценти. Не е ясно дори дали членовете на комисията са били специалисти. Казват, че разпределението било направено според отопляемия обем, но дали е така...”, казва г-жа Дивчева.

Допреди три години финансовата тежест се е поемала от община Бургас в качеството й на първостепенен разпоредител с бюджета на образованието. След това администрацията дофинансира отоплението на двете училища с по 50 процента от сумите за него. Тъй като са за цялата бургаска образователна система, парите се “избиват” от по-ниските разходи на други учебни заведения.
С въвеждането на делегираните бюджети вече не е така. Със своите 700 ученици, например, ОУ “Елин Пелин” формира годишен бюджет от 653 900 лева, според единния държавен стандарт за издръжка на един учащ. С увеличението на въпросната издръжка към тези пари сега се добавят още 30 000. Проблемът е, че според разчетите на училището отоплителният сезон през тази учебна година ще излезе около 200 000 лева, т.е. над една четвърт от всички пари.

В същото време практиката от последните седем години показва, че най - голямото перо в бюджетите на учебните заведения са заплатите и осигуровките – разходите за тях съставят между 85 и 90 процента. Под тези цифри възнаграждението на персонала “виси” със страшна сила.
Но ако в основното училище ситуацията е тежка, то в средното е почти трагична. “При нас е още по-зле. Петимата човека, които обслужват прословутата РОТ, се водят на щат към училището. Само за консумативите на Районната отоплителна централа сме платили 7 000 лева – ток, вода, телефон, храна... От началото на годината досега имаме 14 000 лева само лихви върху неиздължените за гориво пари, общото задължение е около 67 000 лева”, заявява Катя Делчева, временно изпълняваща длъжността директор на СОУ “Константин Петканов”.

Бюджетът на гимназията допълнително се натоварва и от наличието на плувен басейн. “Екстрата”, обаче, носи и нови финансови утежнения – в случая още три щата. Според изискванията на здравната инспекция, всяко подобно спортно съоръжение трябва да бъде обслужвано от медицинско лице, лаборант и спасител. Просветното министерство, обаче, не се интересува от нормативните актове на МЗ и не осигурява бюджет за целта.
“За паричните ни проблеми има своя дял и недостатъчната оптимизация на щата.  Аз поех училището в средата на миналата година – през април. Съкратих през лятото осем човека, но трябваше поне още толкова. В същото време не съм директор, а само временно изпълняващ длъжността – как да размахам секирата?”, признава г-жа Делчева.

Според нея, обаче, и тридесет човека учители и друг персонал да останат, парите пак няма да стигат. Най-вече заради факта, че издръжката на учениците е еднаква, а условията, в които функционира всяко едно бургаско училище, са съвсем различни. Така, както е различно и състоянието на сградния фонд.
“И нашата сграда е панелна. Дограмата на прозорците е в отвратително състояние, кажи-речи откакто е поставена. Кандидатствахме с проект за енергийна ефективност, той беше одобрен. Но финансиране няма! Сега чакаме реда си заедно с други учебни заведения, за които парите не стигнаха”, песимистично казва директорът Дивчева.

Двете големи квартални училища са предложили през лятото вариант за оптимизиране на локалното парно. Идеята е била да се постави “балон” - газов резервоар и котлите да преминат на по-евтиното гориво. Неясно защо, тя не е била възприета от общината и сега школата ще чакат бъдната газификация на най-големия бургаски комплекс.
“Само преди няколко дни проведохме разговор по нашите проблеми със зам. - кмета Йорданка Ананиева. Срещнахме пълно разбиране, дори вече май има и резултат – разбрах, че комисията по образование е решила петчленният персонал на РОТ да се прехвърли на щат към общинат.”, доволна е Катя Делчева.
Това обаче в никакъв случай не успокоява директорите на двете училища. Последните топли дни дадоха отсрочка, но от понеделник парното вече наистина трябва да бъде пуснато в действие. Зареденото гориво ще стигне за около десет дни. До началото на коледната ваканция, обаче, има цели шест учебни седмици. Рискът безпаричието да доведе до принудителна “дървена” ваканция за възпитаниците не само на двете училища, но и на двете детски градини е съвсем реален. Затова и спешното решение на проблема е повече от задължително.

Източник: в. Фактор





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |