В новините
 
18.11.2008 16:55   Новината е видяна 4608 пъти
Първи национален фестивал на народните обичаи и художествените занаяти "От бабината ракла"

Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев откри в Националния дворец на децата Първия национален фестивал на народните обичаи и художествените занаяти „От бабината ракла”.
„Идеята за фестивала се роди преди няколко месеца, по време на посещението ми в Института за фолклор към БАН”, каза министър Даниел Вълчев и допълни, че желае той да се превърне в ежегодна традиция.

Целта на фестивала е децата да се запознаят с различните форми на българското народно творчество като културно наследство, традиция и актуална практика, да се засили интересът на младите хора към автентичния фолклор и да се стимулира предаването на местните обичаи и занаяти от поколение на поколение.
Във фестивала взеха участие деца на възраст от 6 до 17 години. Те заедно със своите баби представиха занаяти от различни фолклорни области – грънчарство, дърворезба, иконопис, плетиво, везмо, багрене и работа с естествени материали.

Ученици показаха и най-характерните празнични обреди от 7-те етнографски области на България - Полянци, Балканци, Тракийци, Рупци, Добруджанци, Шопи, Македонци.
Националният фестивал на народните обичаи и художествените занаяти „От бабината ракла” се организира от МОН със съдействието на Института за фолклор към БАН и Националния дворец на децата.

Източник: Министерство на образованието и науката





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |