В новините
 
18.11.2008 17:35   Новината е видяна 4382 пъти
Проф. Стефан Данаилов се срещна с министъра на културата на Гърция Михалис Ляпис

Министърът на културата на България проф. Стефан Данаилов имаше работна среща с министъра на културата на Гърция Михалис Ляпис вчера, 17 ноември. Това бе втора среща между двамата министри в рамките на тази календарна година.
По време на срещата министърът на културата проф. Стефан Данаилов изтъкна, че България оценява приноса на Гърция в Организацията на страните-членки на Черноморското икономическо сътрудничество в качеството й на страна-координатор на новата Работна група по култура 2006-2008 г. и заяви, че България проучва възможности за участие в един от предложените от гръцката страна проекти: „Пътят на монетите” или „Мрежа за сътрудничество в областта на превода, на литературата и на книгата”.

Министър Данаилов съобщи, че България очаква да бъде подновена Програмата за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата между правителството на Р България и правителството на Р Гърция за периода 2008-2011 г., тъй като срокът на настоящата програма вече изтича. Проф. Стефан Данаилов изказа благодарност за съдействието на гръцката страна по разрешаването на основните проблеми на манастира «Св. Вмчк. Георги Зограф» на Света гора – възстановяване на сградите и увеличаване на монашеското присъствие.
Министър Данаилов благодари на гръцкия министър на културата и за съдействието за откриване на българска църква в Атина. От 8 март 2008 г. старият енорийски храм в атинския квартал «Агии Анаргири» вече носи името на всебългарския покровител Свети Йоан Рилски, а службите в него ще се извършват на български език.

Министърът на културата на Гърция Михалис Ляпис благодари за възможността да се срещне с министър Данаилов и предложи няколко инициативи, за които гръцката страна да съдейства. Една от тях е изложба с реликви и икони от Зографския манастир «Св. Вмчк. Георги Зограф» в Атон, която да бъде показана в София.
По време на срещата бяха обсъдени и въпроси от общ интерес, отнасящи се до обмена на театрални и оперни постановки между двете страни, както и до опазването и реставрацията на паметници на културата и културно-историческото наследство.

Източник: Министерство на културата





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |