В новините
 
19.11.2008 17:50   Новината е видяна 3884 пъти
Предизвикателства пред Икономическия и паричен съюз след първите му десет години

Депутатите от ЕП приеха доклад, в който излагат своите виждания за бъдещето на Икономическия и паричен съюз десет години след неговото създаване. Докладът разглежда в контекста на настоящата криза ролята на Европейската централна банка, Лисабонската стратегия, Пакта за стабилност и растеж, разширяването и външното представителство на еврозоната, както и надзора на финансовите пазари.
 
Докладът на Pervenche Berès (ПЕС, Франция), председател на Комисията по икономически и парични въпроси на ЕП, и Werner Langen (ЕНП-ЕД, Германия) подчертава, че еврото е допринесло за икономическата стабилност, но същевременно са необходими допълнителни усилия за извличане на пълните ползи от Икономическия и паричен съюз (ИПС). Това включва провеждането на съгласувани икономически реформи, базиращи се на Лисабонската стратегия, които да помогнат за възстановяването от сегашната финансова криза.
 
Европейските депутати предупреждават, че задържането на ръста на заплатите не трябва да бъде разглеждано като единствен начин за постигане на ценова стабилност. Според тях увеличението на заплатите трябва да бъде в  съответствие с нивата на производителност.
 
Парламентът силно подкрепя независимостта на Европейската централна банка (ЕЦБ). Според депутатите ЕЦБ трябва да премине към "режим, насочен директно към инфлацията, при който точното определяне на цел за равнището на инфлация е съпроводено от степени на разрешени колебания около целевото равнище". Това от своя страна не трябва да изключва поставянето на акцент върху динамиката на паричните агрегати с цел да се избягнат нови балони в сферата на активите.
 
Според доклада изпълнителният съвет на ЕЦБ трябва да включва специалисти с опит в икономическия, паричния и финансовия сектор. Депутатите смятат, че за в бъдеще той трябва да се състои от девет члена, които да отговарят изключително за определяне на лихвените проценти.
 
Членовете на ЕП подчертават, че Европейският съюз - в качеството си на най-голямото икономическо пространство с най-големия финансов пазар в света - трябва да играе водеща роля в международните усилия за реформиране на регулаторната система за финансови услуги.
 
Според текста на доклада трябва да бъде гарантирано равно третиране на държавите-членки в еврозоната и на тези, които желаят да се присъединят към нея. Присъединяването към еврозоната трябва да става на базата на пълно придържане към критериите от Маастрихт. Според депутатите Европейската комисия трябва да проведе активна информационна кампания, която да подготви гражданите на новите държави-членки за приемането на еврото.
 
Относно критериите от Маастрихт депутатите считат, че критерият за инфлация не трябва да надвишава с повече от един и половина процентни пункта този на трите държави-членки с най-добри показатели или целта на ЕЦБ за инфлация от 2%.
 
Европейският парламент изразява съжаление, че въпреки растящата глобална роля на еврото, опитите за подобряване на външното представителство на еврозоната не са постигнали особен напредък. Според депутатите еврозоната трябва в крайна сметка да бъде представлявана единно в съответните международни финансови институции. Докато това се осъществи, общата позиция на ЕС може да бъде представена от председателя на Еврогрупата, председателя на Комисията и на ЕЦБ.
 
Докладът очертава също така множество области, където икономическото управление на еврозоната може да бъде подобрено. Сред предложенията на депутатите фигурира идеята да бъдат създадени формирования от министри към Еврогрупата в областта на конкурентоспособността, околната среда, заетостта и образованието.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |