В новините
 
20.11.2008 23:10   Новината е видяна 5269 пъти
Европарламентът насърчава ранното диагностициране и лечение на ХИВ/СПИН

В резолюция за ранно диагностициране и лечение на ХИВ/СПИН, приета днес от ЕП, депутатите призовават Съвета и Комисията да формулират стратегия по въпросите на ХИВ, която да насърчава ранното диагностициране и лечение на болестта. Те настояват също Комисията да отдели значителни политически, финансови и човешки ресурси за прилагането на стратегията, както и да се осигури безплатен достъп до анонимни тестове.
 
Според годишния доклад на EuroHIV за 2006 г., през периода 1999-2006 г. нови 269 152 души са били заразени с ХИВ в рамките на Европейския съюз, като 11% от тях са млади хора на възраст под 25 години.
Докладите на EuroHIV и UNAIDS потвърждават, че броят на новите случаи на заразяване с ХИВ продължава да нараства с тревожен темп в рамките на ЕС, като в някои държави преценката за броя на хората, заразени с ХИВ, надвишава почти трикратно официално оповестената цифра.
 
В този смисъл депутатите призовават Комисията да гарантира "точен мониторинг и надзор" от страна на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, включително "по-прецизни оценки по отношение на броя и характеристиките на хората, при които болестта не е диагностицирана, като запазва поверителността и следи за защитата на личните данни".
 
Тъй като голяма част от случаите на заразяване с ХИВ не се диагностицират и много хора не знаят дали са заразени или не, Парламентът призовава Комисията и държавите-членки да осигурят безплатен достъп до анонимни тестове.
Членовете на ЕП искат държавите-членки да въведат разпоредби, които да обявяват за незаконна дискриминацията срещу хора, живеещи с ХИВ/СПИН, включително "ограниченията, които влияят на тяхното свободно движение".
 
Бъдещият мониторинг на напредъка в борбата срещу ХИВ/СПИН трябва да включва и показатели, които пряко отчитат проблемите в областта на правата на човека във връзка с ХИВ/СПИН.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |