В новините
 
21.11.2008 00:27   Новината е видяна 3727 пъти
Изясняване на процедурните правила на OLAF

Европейската служба за борба с измамите (OLAF), чиято мисия е да защитава финансовите интереси на ЕС и да се бори с измамите, включително тези в европейските институции, е в центъра на предложение за регламент, който да реформира нейните вътрешни правила. Това включва подобряване на защитата на лицата, които са обект на разследване от страна на OLAF, както и засилване на сътрудничеството на службата с държавите-членки.
 
Депутатите искат да се увеличи защитата на правата на лицата, които са обект на разследване от страна на OLAF, чрез въвеждане на контрол за законността на разследванията, който да се извършва редовно от правни експерти на службата. Този контрол трябва да се извършва преди започване и приключване на разследването и преди всяко предаване на информация на компетентните служби на държавите-членки.
 
За да се гарантира възможно най-голяма прозрачност на оперативната дейност на OLAF, тя трябва да се опира на правна основа под формата на процедурен правилник за разследванията на OLAF, който да бъде публикуван в Официалния вестник на Европейския съюз.
 
Според доклада, за да се осигури достъп до обективна информация на европейските данъкоплатци и да се гарантира свободата на печата, всички органи на ЕС, които участват в разследванията на OLAF, трябва да зачитат принципа за защита на журналистическите източници.
 
Докладчикът Ingeborg Gräßle припомни, че някои държави-членки, като Люксембург например, никога не са започвали съдебни процедури вследствие на резултатите от разследване на OLAF. Затова се установява процедура на консултация между Европейския парламент, Съвета и Комисията с участието на службата, която най-малко веднъж годишно да разглежда връзките и сътрудничеството между OLAF и държавите-членки, както и връзките и сътрудничеството между службата и европейските институции.
 
Поради липсата на редовна информация от страна на държавите-членки към OLAF за резултатите от предприетите мерки вследствие на разследвания на службата, докладът препоръчва компетентните органи на съответните държави-членки да изпращат до OLAF доклад на всеки шест месеца относно постигнатия напредък по започнатите дела.
 
Депутатите предлагат генералният директор на OLAF да се определя от Европейския парламент и Съвета на базата на общо съгласие, въз основа на списък с 6 кандидата, представен от Комисията. Докато Комисията беше предложила неговият мандат да бъде за 7 години и да не бъде подновяван, докладът предлага мандат от 5 години, който да може да бъде подновяван веднъж.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |